Bojkotten inte över – spanska spelare känner sig uttagna mot sin vilja

Uppdaterad
Publicerad

Kaoset inom det spanska fotbollslandslaget eskalerar. I går presenterades truppen till Nations League, innehållandes 15 av VM-spelarna.

Men nu meddelar flera av dem att de är uttagna mot sin vilja och planerar vidta rättsliga åtgärder mot förbundet.

Därmed är det högst oklart om det blir match på fredag mot Sverige i OS-kvalet.

Under måndagen presenterade nya förbundskaptenen Montse Tomé den spanska truppen till Nations League-matcherna mot Sverige och Schweiz, två matcher som också är kval till Paris-OS 2024.

15 av 23 VM-spelare som tog guld i somras är med i truppen. Men frågan är om de verkligen kommer dyka upp på landslagssamlingen.

Beskedet från spelarna: bojkotten inte över

Under måndagskvällen publicerade flera av de största stjärnorna ett nytt öppet brev i sociala medier, där de förtydligade att bojkotten inte har avbrutits och att de fortfarande inte vill spela.

”Vi är professionella elitspelare, och efter allt som har hänt i dag kommer vi att ta reda på vilka rättsliga åtgärder vi kan vidta. Detta efter att ha blivit uppsatta på en lista mot vår vilja, något som vi har meddelat offentligt och tydligt”, skriver spelarna.

Spanska tidningen AS rapporterar om att det kan leda till bestraffning om spelarna inte infinner sig.

– Om de inte dyker upp måste regeringen göra vad den måste, tillämpa lagen. Det är till min stora skam men lagen är lagen, säger Victor Franco, som är ordförande i Spaniens idrottsråd. Han menar att han också ska informera spelarna om vilka konsekvenser som kan komma, och försöka få dem att spela matcherna.

Motsatsen kan leda till böter på upp till 358 000 kronor, och avstängning på två till 15 år.

”En situation som vi aldrig önskat”

Spelarna meddelar att de kommer söka juridisk rådgivning via det spanska spelarfacket för att kunna tacka nej till landslagssamlingen.

”Vi beklagar att vårt förbund ännu en gång försätter oss i en situation som vi aldrig har önskat”, skriver spelarna gemensamt.

Spelartruppen ska enligt flera spanska medier samlas klockan 11.30 på tisdagen.

SVT sänder Sveriges match mot Spanien i Nations League på fredag – här hittar du tv-tider och allt du behöver veta om turneringen.

Spaniens Nations League-trupp

Målvakter: Misa Rodríguez, Cata Coll, Enith Salón.

Backar: Irene Paredes, Laia Aleixandri, María Méndez, Oihane Hernández, Olga Carmona, Ona Batlle, María éon.

Mittfältare: Aita Bonmatí, Alexia Putellas, Patricia Guijarro, María Pérez, Teresa Abelleira, Rosa Márquez.

Anfallare: Athenea del Castillo, Esther González, Eva Navarro, Inma Gabarro, Mariona Caldentey, Amaiur Sarriegi, Lucía García.

Förbundskapten: Montserrat Tomé.

VM-spelarna som saknas:

Rocío Gálvez, Real Madrid, Laia Codina, Arsenal, Ivana Andrés, Real Madrid (skadad), Jennifer Hermoso, Pachuca, Irene Guerrero, Atlético Madrid, Alba Redondo, Levante (skadad), Salma Paralluelo, Barcelona (skadad).

Även Claudia Zornoza, Real Madrid, saknas. Men hon meddelade förra veckan att hon har avslutat landslagskarriären.

Fotnot: Flera av dessa har i ett uttalande berättat att de fortsatt bojkottar landslaget, bland andra Putellas, Bonmati, Guijarro, Leon och Caldentey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.