Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Spelare från USA dominerar när Filippinerna VM-debuterar

Uppdaterad
Publicerad

I sommar spelar Filippinerna sitt första fotbolls-VM. På fem år har landslaget klättrat nästan 30 placeringar på världsrankingen.

Bakom framgången ligger en omstridd australiensisk förbundskapten – och spelarjakt i USA.

– Jag provspelade för landslaget i USA – sedan åkte jag direkt med laget till asiatiska mästerskapen, säger Piteås Katrina Guillou som för två år sedan inte ens hade ett filippinskt pass.

Född och uppvuxen i USA – därför spelar Piteås Katrina Guillou i det filippinska landslaget. Se henne berätta i spelaren ovan.

Tillsammans med Kalmars Jessika Cowart, 23, representerar Guillou Filippinerna i VM.

29-åringen provspelade för Filippinerna på ett testläger i USA, Cowart har på olika sätt varit med på träningsläger under tio år men tog steget till landslaget först för ett och ett halv år sedan. Landslaget har också haft uttagningsläger i Europa och Australien.

– Det har varit en otrolig upplevelse att få kontakt med min filippinska sida av släkten som är väldigt stolta över mig och landslaget, säger Cowart.

Stöttar omstridd förbundskapten

Förbundskapten för Filippinerna är Alen Stajcic. Han lämnade Australien under uppmärksammade former när han anklagades för att ha bidragit till en dålig arbetsmiljö och kultur i landslaget. Ett beslut som var omstritt i Australien då flera spelare tog Stajcic i försvar.

De båda damallsvenska spelarna i Filippinerna har bara gott att säga om sin förbundskapten.

– Det är deras förlust och vår vinst. Han har varit otrolig. Han har lärt mig mycket om mig själv. Jag har blivit mer självsäker både som person och spelare. Han har lärt mig hur det är att verkligen representera ett landslag och allt vad det innebär, säger Cowart.

– Han har varit jätteviktig för oss och infört ett helt nytt spelsystem, säger Katrina Guillou.

Filippinerna kvalificerade sig till VM genom att förra året ta sig till semifinal i de asiatiska mästerskapen, senare samma år vann de en AFF-cupen.

I VM ställs de mot värdnationen Nya Zeeland, Norge och Schewiz men innan dess väntar en träningsmatch mot Sverige i Wellington. Genrepet spelas sex dagar för Sveriges premiär mot Sydafrika.

VM i Australien och Nya Zeeland inleds den 20 juli.

SE MER: Hanna Marklund: ”Ett svagare motstånd”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån.

Spelare från USA dominerar när Filippinerna VM-debuterar

I den förtrupp till VM som tagits ut är 23 av 28 spelare i det filippinska landslaget födda i USA.

De andra fem är födda i Filippinerna (2), Norge (2) och Kanada (1).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.