Behrang Safari ger ut barnbok. Foto: TT

Stjärnan om autismen: Liten del av mina pojkar

Publicerad

Människors olikheter måste ses som något berikande och normalt.
Det framhåller Malmö FF-stjärnan Behrang Safari, som nu blir huvudpersonen i en barnbok tillsammans med sina autistiska tvillingsöner.
–Jag vill få bort att autism förknippas med något negativt. För autism är en så liten del av mina pojkar, säger Safari.

Trots alla framgångar på fotbollsplanen gillar Behrang Safari egentligen inte att stå i centrum. Denna gång delar dock Malmö FF-spelaren på rampljuset med sina tvillingsöner Emiliano och Leon.

I februari ges barnboken ”Snygg brytning, Behrang!” ut av Olika förlag. I boken är den tidigare landslagsspelaren inte pappa utan storebror till pojkarna.

– Den här boken är ett sätt för mig att sprida kunskap om autism, säger Behrang Safari när TT träffar honom på MFF:s stadion.

”Alla är olika”

Att åttaåringarna Emiliano (Emi) och Leon har diagnosen framgår dock inte i boken, utan det finns endast med fakta om autism i slutet.

– De som läser behöver inte fokusera på någon diagnos. De inser bara att alla är olika och det är ju jättefint. Du kommer att träffa på så många olika människor i ditt liv. Alla fungerar olika och man måste ta hänsyn till varandra. Om vi alla hade börjat utsätta våra barn för det perspektivet tidigt tror jag att världen hade sett annorlunda ut, säger Safari.

Autism innebär bland annat en nedsatt förmåga till socialt samspel. Den som har autism tolkar ibland saker som händer eller det någon säger på ett annat sätt än de flesta andra.

– Det största problemet för oss har ju varit kommunikation. Framför allt när de var yngre och de inte pratade. Då var det ju ibland kaos. Vi kanske ville samma sak, men det gick inte fram. Och det var väldigt frustrerande.

”Världens stoltaste”

Det har inte varit en självklarhet för Behrang Safari och hans fru Ivana att offentligt berätta om pojkarnas autism. Frågor om pojkarna precis som pappa skulle bli fotbollsstjärnor fick dock familjen Safari att tänka om.

– Jag visste inte alltid hur jag skulle svara, men jag sade: ”visst, absolut”. Men någonstans visste jag att pojkarna inte kommer att följa mina fotspår. Det kändes som att jag var tvungen att dölja dem för allmänheten, vilket också är fel. Jag är ju världens stoltaste över Emi och Leon, oavsett diagnos.

Efter en lång utlandskarriär återvände Behrang Safari och hans familj till Lund och Sverige sommaren 2016. Inför MFF:s allsvenska säsong året efter valde han i en intervju med Kvällsposten att berätta om hur det är att leva med barn som har autism.

– Tanken var att nå ut till alla föräldrar som hamnar i samma situation. För det är så mycket fokus på det negativa. De negativa tankarna på autism hade jag i två dagar efter att vi fick diagnosen. Inte mer än så. Jag vill få bort att autism förknippas med något negativt. För autism är en så liten del av mina pojkar, säger han och fortsätter:

– När folk hör autism eller när de får höra att pojkarna har autism hamnar det i fokus. Vi reagerade likadant när vi först fick höra att de hade autism. Då försvann ju nästan Emi och Leon. Allt de gjorde drog vi som en parallell till autism. Men ganska snabbt sade vi att det här är två pojkar som har mycket av våra drag också. Den här är envis och den här lite mer blyg. Det är drag som alla barn har. Oavsett om de har diagnos eller inte, säger Behrang Safari.

”Inte lik någon annan”

Diagnosen är dessutom väldigt bred, poängterar Safari.

– När du har träffat en person med autism har du träffat just en person med autism, för han eller hon är inte lik någon annan.

TT: Har det förändrar dig som människa att ha barn med autism?

– De har förändrat mig som person extremt mycket. Man ska inte alltid döma folk som man träffar utifrån hur personerna är. Vi är alla så himla olika – med eller utan diagnoser, säger Behrang Safari.

En normalisering av olikheter är en röd tråd i barnboken. Det var även viktigt att framhålla att ingen människa är perfekt, säger författaren Anja Gatu.

–Barn pumpas så mycket med musik- eller fotbollsstjärnor som är perfekta, men det är jätteviktigt att barn får förebilder som är som de är. Här är Behrang Safari. Han är stjärna i Malmö FF nu och han spelar i Europa League, men en gång i tiden var han ett barn och låg vaken på kvällarna och funderade på hur man är en sjyst kompis. Precis som alla barn gör.

KLIPP: Tomasson tar över MFF (5 januari 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jon Dahl Tomasson Foto: Bildbyrån

Fakta: Behrang Safari

Visa

Behrang Safari är född 9 februari 1985 och bor tillsammans med sin fru Ivana och tvillingsönerna Emiliano och Leon i Lund.

Han är försvarare i fotbollsallsvenska Malmö FF och har under sin karriär även spelat för Basel (Schweiz), Anderlecht (Belgien) och Lunds SK.

Under åren har han tagit tre SM-guld, vunnit schweiziska ligan fem gånger och tagit hem två belgiska ligaguld. Han är noterad för 31 A-landskamper för Sverige.

Safari är sedan ett par år tillbaka ambassadör för stiftelsen Life Watch, som huvudsakligen stödjer forskning om autism och cancer.

Även Safaris klubb Malmö FF stödjer stiftelsen. Den gångna säsongen var det Safaris autistiska tvillingsöner som målade motivet på MFF:s årskort.

Fakta: Autism

Autism eller autismspektrumtillstånd (AST) är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Personer som har autism har svårigheter med ömsesidig social kommunikation och interaktion med andra människor

Det är vanligt att personer med AST är känsliga för och kan reagera starkt på sinnesintryck som exempelvis ljud, ljus eller beröring.

Många med AST gillar att exempelvis ha specialintressen och att upprepa vissa beteenden.

Källor: Nationalencyklopedin, Autism- och Aspergerförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer