• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Det blir inga EM-matcher i Stockholm 2020. Foto: Bildbyrån

Stockholm missar EM-matcher 2020

Stockholm och Friends Arena får inga matcher i fotbolls-EM 2020. Istället kommer matcherna att spelas på Wembley i London. – Jag är naturligtvis besviken, men förstår beslutet. Wembley tar 90 000 per match och att tacka nej till hundratals miljoner är förstås väldigt svårt, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Svenska Fotbollförbundet hade hoppats på att få totalt fyra matcher i fotbolls-EM 2020 till Stockholm och på Friends Arena. Men några matcher blir det alltså inte, trots att Bryssel fråntas sina matcher. Istället kommer matcherna att spelas på Wembley, där det även kommer spelas matcher i slutspelet. Det rör sig om tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinalmatch.

Det stod mellan Wembley, Friends arena och Millennium Stadium i Cardiff, Wales.

– Jag har full förståelse för beslutet och respekterar det. Men det är förstås väldigt tråkigt för svenska supportrar och svensk fotboll. Det fanns inget att anmärka på Friends arena och Cardiff, utan det handlade bara om publikkapaciteten. De var för små, säger Nilsson.

Sveriges hopp var att de hade bestämt att EM skulle hållas utspritt över tretton länder.

– Det fanns två olika vägar att gå. Om man gör det till en ekonomisk fråga är vi chanslösa. säger han.

Det är första gången som EM spelas utspritt över en rad länder och orter.

Beskedet togs av Uefa, det europeiska fotbollsförbundet, vid ett sammanträde i Nyon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer