Foto: Bildbyrån

Spelbolag stoppar spel på division 2-lags matcher

Uppdaterad
Publicerad

Misstänkta spelmönster på en klubb i herrarnas division 2 gör att minst ett par olika spelbolag stoppar spel på deras matcher. Svenska Fotbollförbundet undersöker just nu ärendet.

– Vi inleder alltid arbete från vårt håll då vi får vetskap om oddsavvikelser. Vi försöker ta reda på vad det beror på, säger intergrity officer Johan Claesson till SVT Sport.

Enligt uppgifter till SVT Sport har det varit misstänkta oddsrörelser i samband med ett flertal matcher där division 2-klubben i fråga varit inblandad. En specifik storförlust uppges vara särskilt misstänkt.

Dessa oddsavvikelser gör att ett par olika spelbolag inte erbjuder spel på klubbens matcher framöver.

”Efter att ha tagit del av rapporter så kommer vi inte att erbjuda någon vadhållning på xxx”, skriver Unibet i ett uttalande till SVT Sport.

Kan inte härledas till naturliga orsaker

– Då vår spelövervakning vid ett par tillfällen noterat oddsavvikelser kopplat till lagets matcher som efter analys inte har kunnat härledas till naturliga orsaker har vi i enlighet med vår försiktighetsprincip valt att exkludera laget från vårt spelerbjudande tillsvidare, säger Svenska spels produktchef Dan Korhonen och fortsätter:

– Jag vill tydliggöra att vi inte misstänkliggör laget i sig på något vis då det kan finnas ett flertal olika faktorer som är bakomliggande till avvikelserna som noteras från spelmarknaden.

”Hört rykten om våra matcher”

Lagets tränare visste inte om att bolagen hade stoppat spel på deras matcher.

– Det låter konstigt i mina öron. Jag förstår att resultatet i sig (storförlusten) är konstigt och att man reagerar på det, men jag har inte många andra kommentarer, säger han.

Tränaren välkomnar ändå att det tas på allvar.

– Det är klart att det ska undersökas. Det är något jag är starkt emot, att man ska hålla på med sådana saker liksom. Sådant måste absolut lyftas.

Kommer ni agera på något sätt?

– Nej, alltså vi har pratat om det tidigare innan säsongen. Vi har gjort det förbundet har sagt att vi ska göra, att vi pratar med spelare om hur det ska gå till om man blir kontaktad och alla sådana saker. Det är så vi jobbar med dessa saker. Vi har hört rykten om att det har hänt saker runt våra matcher tidigare, men det har aldrig blivit så att det har sagts något till oss.

KLIPP: Matchfixning: Så kan det gå till (15 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.