Bayern München gör 1-0 mot Paderborn i Bundesliga Foto: Bildbyrån

Storklubbarnas stöd: 220 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

20 miljoner euro, drygt 220 miljoner kronor. Det är summan som finns i den solidaritetsfond som fyra bundesligaklubbar – Dortmund, Bayern München, Leipzig, Bayer Leverkusen – ligger bakom för att hjälpa klubbar i Tysklands två högsta fotbollsdivisioner vid en möjlig finansiell kris på grund av coronapandemin.

Dortmund skriver ett uttalande att klubbarna som har spelat i Champions League denna säsong kommer att avstå de nationella medieintäkterna, omkring 12,5 miljoner euro, samt lägga till ytterligare 7,5 miljoner euro.

”Vi är beredda att hjälpa andra professionella fotbollsklubbar om det i slutändan handlar om att dämpa de ekonomiska effekterna”, säger Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke i ett uttalande.

Dortmund vet hur det är att kämpa för sin överlevnad. 2005 var klubben nära att gå i konkurs. Då kom Bayern München till undsättning och erbjöd fördelaktiga lån så att rivalen kunde betala spelarlönerna.

KLIPP: Veckan när Corona lamslog idrotts-Sverige (15 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.