Mario Ferri sprang in med en regnbågsflagga under matchen mellan Portugal och Uruguay. Foto: TT.

Stöttas efter protesten i VM: ”Hoppas inget händer honom”

Uppdaterad
Publicerad

När Mario Ferri stormade planen under matchen mellan Portugal och Uruguay var det inte första gången.

Fotbollsspelaren och aktivisten har utfört protester på fotbollsplanen i över tio år.

Mario Ferri, med smeknamnet ”Il Falco” – Falken, har faktiskt en helt vanlig karriär på fotbollsplanen. Han har varit proffs i nio år, senast i United Sports Club i indiska division 2, skriver Evening Standard.

Men det är för andra insatser på planen som den 35-årige italienaren utmärkt sig mest.

Krav på Lippi

Redan 2009 rusade Ferri in på planen under en match mellan Italien och Nederländerna och krävde att Antonio Cassano skulle tas ut till VM-truppen.

Året efter, vid VM i Sydafrika, var Ferri tillbaka – nu med ett meddelande till förbundskaptenen Marcello Lippi vars Cassano-lösa lag redan var ute ur turneringen. ”Lippi, vad var det jag sa.”

Senare samma år började Ferris meddelanden bli politiska. Under finalen i VM för klubblag stormade han planen med budskapet ”Befria Sakineh”. Han syftade på iranska Sakineh Mohammadi Ashtiani som hade dömts att stenas till döds.

Vid fotbolls-VM i Brasilien dök Ferri upp igen, i en match mellan Belgien och USA, med en uppmaning att befria favelornas barn.

”Rädda Ukraina”

Men Ferri har också tagit sitt engagemang utanför fotbollsplanen. Bara veckor efter att Ryssland invaderat Ukraina hyrde han en bil för att hjälpa människor fly över gränsen till Polen.

”Rädda Ukraina” var också ett av budskapen på hans tröja när han stormade planen under matchen mellan Portugal och Uruguay i VM i Qatar tillsammans med ”respekt för iranska kvinnor”. Han bar också på en regnbågsflagga.

Den portugisiske mittfältaren Rúben Neves uttryckte efter matchen sitt stöd för protesten.

– Vi hoppas att inget händer killen, för vi förstår hans budskap och jag tror att världen också förstod det.

KLIPP: Åskådare stormade planen under Portugal–Uruguay (28 nov 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En planstormare sprang in med en regnbågsflagga och politiska budskap. Foto: Abbie Parr/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.