Martin Strömbergsson är avstängd just nu Foto: Bildbyrån

Uppgifter: Strömbergsson stängs av resten av året

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Fotbollsförbundet stänger av Martin Strömbergsson resten av året. Detta efter ett uttalande mot Östersunds målvakt Aly Keita.

Det rapporterar Aftonbladet.

Det var i ÖFK-podden som målvakten Aly Keita berättade att domaren Martin Strömbergsson hade sagt följande till honom: ”Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig” under en match mot Gif Sundsvall förra säsongen.

Har uttryckt sig ångerfullt

Domaren Martin Strömbergsson stängdes av i väntan på utredning och nu kvarstår avstängningen året ut, enligt uppgifterna.

SVT Sport har tidigare varit i kontakt med Strömbergsson tidigare i juni och har då uttryckt sig ångerfullt.

”Det finns inte en enda gen i min kropp som har haft någon elak eller rasistisk baktanke med det jag för ett år sedan uttryckte till Aly Keita. Istället har jag använt ett floskelaktigt uttryck utan tanke på varken hudfärg, bakgrund eller kultur hos aktuell spelare. Jag har direkt under matchen bett om ursäkt, följt upp med ett samtal i domarrummet efter slutsignal, träffat Aly Keita i en match några veckor senare och än en gång följ upp händelsen och bett om ursäkt för mitt korkade och obildade uttryck.”

”Det är så långt från min personlighet och mina värderingar du kan komma”, säger Martin Strömbergsson till SVT.

Utredningen är klar

Däremot har utredningen inte kunnat slå fast att domaren agerade rasistiskt, vare sig vid det aktuella tillfället eller tidigare eller senare, enligt Aftonbladets uppgifter.

SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette bekräftar för SVT Sport att utredningen är klar. Han kan däremot varken bekräfta eller förneka uppgifterna om avstängningen.

När kan ni berätta om vad ni kommit fram till?

– Så snabbt som möjligt hoppas vi. Men av respekt för alla berörda får det ta den tid som behövs.

Klipp: Strömberg: ”En skandal” (15 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.