Tove Almqvist. Foto: Bildbyrån

Succélagets nyckelspelare borta året ut

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets succélag Vittsjö har drabbats av ett tungt avbräck inför helgens premiär i damallsvenskan. Mittfältsstjärnan Tove Almqvist blir borta minst ett år efter en allvarlig knäskada i träningsmatchen borta mot Kristianstad (1-2) för drygt en vecka sedan.

– Jag kommer aldrig mer klaga på en tuff fotbollsträning för man inser att det är lätt att ta saker för givet, säger Almqvist till SVT Sport.

– Främre korsbandet är av och inre ledbandet är av. Jag hade faktiskt befarat att det skulle vara ännu värre, så det kom inte som en chock. Jag ser det som positivt att det inte var en menisk också, säger Almqvist till SVT Sport.

24-åringen, SM-guldmedaljör med Linköping 2016 och 2017, var starkt bidragande när Vittsjö slutade trea i damallsvenskan i fjol och har tidigare tagits ut i U23-landslaget. Vittsjö inleder damallsvenskan borta mot regerande mästarlaget Rosengård på lördag.

Almqvist har hunnit smälta att säsongen är över innan den hann starta och hämtar kraft av vänner och lagkamrater för att ta sig tillbaka.

– Det var jobbigare när det väl hände. Då var det traumatiskt av smärtan och att jag förstod att det var illa. Nu har jag umgåtts med människor som fått mig att må bra och jag har hunnit smälta det. Det var jätteskönt att få ett besked och nu tänker jag bara på ett steg i taget. Först att få operationstid och sedan börjar rehaben för att ta sig tillbaka, berättar Almqvist.

Almqvist är fast besluten att vara tillbaka ännu starkare om ett år.

”Känner lagets kärlek”

– För mig kommer det naturligt med motivation. Jag har alltid varit en en tjej som gillar att tävla och nu blir det här min tävling – att komma tillbaka. Jag känner redan nu att jag saknar fotbollen och även det sociala, att tillhöra en grupp. Man blir väldigt bortskämd att umgås med fantastiska människor dagligen.

Almqvist kommer den första tiden att köra rehab på Sophiahemmet i Stockholm och utgå från Nyköping där hon nu bo.

Men lagkamraterna finns med även nu när hon själv inte finns på plats med laget.

– De skriver dagligen fina meddelanden och säger att de finns om jag behöver prata. Jag känner verkligen den kärleken och det betyder otroligt mycket.

– Om ett år kommer jag vara med här igen och jag känner mig så tacksam att få vara en del av Vittsjö.

ARKIV: Bor 1 500 i Vittsjö – är trea i damallsvenskan (19 augusti 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.