Jonas Valfridsson jublar efter avancemanget till allsvenskan med Uppsala Fotboll. Foto: Bildbyrån

Succétränaren: ”Varit galet i 24 timmar nu”

Uppdaterad
Publicerad

I går tog Uppsala Fotboll steget upp i damallsvenskan.

Dagen efter är minst sagt intensiv för tränaren och sportchefen Jonas Valfridsson.

– Det har varit galet i snart 24 timmar nu, säger han i bilen på väg hem till Kalmar när SVT Sport når honom.

Han kom till klubben för ett år sen. Då hade endast en spelare kontrakt och han fick börja från noll. 

– Vi gjorde en femårsplan, berättar han. Först skulle vi sätta oss i förarsätet för att kunna gå upp i allsvenskan. Sen ta oss dit. Och sedan etablera oss.

Nu har klubben på ett år klarat av två av målen.

– Lite överraskad är jag. Jag kom för att vi skulle gå upp på sikt. Men hösten har gått riktigt bra, säger Valfridsson.

– Vi hade inget topp-3-mål i år. Det var ett ungt och nytt lag med ny tränare, fyller styrelsens ordförande Linda Zillén i.

16 nya spelare

Det blev 16 nya spelare inför året, hälften av dem hämtades utifrån och hälften underifrån. Hemligheten till succén är främst det mentala, säger tränaren.

– Vi har jobbat mycket med ledarskap, att lägga fokus på rätt saker och inte påverkas av domare och publik. Sen har vi lyckats vara tydliga och följa våra matchplaner.

Nu väntar allsvenskan och Jonas Valfridsson har gjort den resan förut. Han tog upp IFK Kalmar 2017 men försvann från klubben ifjol, under första året i högsta serien.

– Jag anser att Kalmar tappade fotfästet och gick fel väg. Uppsala har en plan på fem år och måste hålla sig till den. Inte kliva ifrån den utan fortsätta med de värderingar vi har.

Bälinge senast i allsvenskan

Uppsala har inte haft ett lag i damallsvenskan sen 2008. Dåvarande Bälinge gick sen i konkurs och sedan stod Danmarks IF och Sirius för verksamheten på elitnivå i Uppland. IK Uppsala Fotboll bildades så sent som för tre år sedan och 2017 tog man över damverksamheten från Sirius och platsen i Elitettan.

– Vi har höjt omsättningen med 20-26% varje år. Nu behöver vi öka den med nån miljon till nästa år, till ca 5,5 miljoner. Det är ändå bland de lägre i allsvenskan, säger Linda Zillén.

De 13-14 spelare Jonas Valfridsson använt sig mest av i år har en medelålder på 20,2 år. Men det är inte främst rutin han söker i de fem nya spelare till truppen han önskar.

– Jag vill ha karaktärer och spelartyper som passar in i gruppen. Erfarenhet är inte det viktigaste, säger tränaren och sportchefen.

Om han själv fortsätter pendla från Kalmar eller flyttar upp är oklart. Vad som däremot är klart är att det blir spel i både herr- och damallsvenskan på Studenternas nya konstgräs nästa säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.