Sundhage inspireras av elever: ”Jag ser ögon som lyser”

Uppdaterad
Publicerad

På måndag samlar Pia Sundhage sin bruttotrupp till EM, för landskamper mot USA och Skottland. På vägen dit har hon haft en speciell fotbollsdag med eleverna på Solbackeskolan i Bergsjön, Göteborg.

– Jag ser ögon som lyser, underbart, säger Sundhage till SVT Sport.

Sveriges förbundskapten var en gång idrottslärare på Solbackeskolan i Bergsjön och berättar för SVT Sport, som var med under besöket, att hon fick väldigt mycket hjälp av lärarkollegor.

– Jag betalar tillbaka. Det är fantastiskt att komma hit. De känner igen mig och blågult. Och kommer ihåg damlandslaget. Och jag blir så lycklig över det.

Vilka frågor får du framförallt?

– Vilket lag tränar du? Vad är viktigt, och hur länge ska du hålla på? Bra frågor helt enkelt!

Taidaa och Abdi är två av eleverna som var med under eftermiddagens träningspass. Båda tyckte att det var spännande och jätteroligt.

– Jag trodde först att jag drömde! Det är inte så vanligt att en kändis kommer, sa Taidaa. 

De fick många bra tips. – Framförallt hur viktigt det är att samarbeta, berättade Abdi. Och så avslöjar de sina drömmar för oss.

”Jag får representera boll”

Sveriges förbundskapten gillade framförallt att se vad som så tydligt förenar.

– Alla är olika och dras till något gemensamt – bollen! Och jag får representera boll. Herr- eller dam-, flick- eller pojk- det är inte så noga. Jag ser ögon som lyser, underbart! Det viktigaste är att fotbollen ser till att de rör på sig.

Se inslaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.