Gianni Infantino och Pia Sundhage. Foto: Bildbyrån

Sundhage kritiserar Fifa-chefen: ”Tänk om han kunde stå för sina ord”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med den avslutande presskonferensen i fotbolls-VM var Fifa-chefen Gianni Infantino självkritisk och tyckte att man kunde uppmärksammat damfotbollen bättre under herrturneringen i Ryssland. Pia Sundhage är inte förvånad och kan bara konstatera:

– Jag har inte märkt någonting, säger Sundhage till SVT Sport.

Fifa har gjort en poäng av att behandla herr- och damfotboll jämlikt. Medan det gjordes mycket reklam för ”nästa” VM i Qatar 2022 nämndes inte att nästa internationella fotbollsmästerskap på seniornivå avgörs i Frankrike nästa år – då damernas har sitt VM.

– Det hade ju varit full pott att nämna att VM ska avgöras i Frankrike som vann herrarnas VM, vilket läge man hade, säger Sundhage, som ledde Sveriges damer till OS-silver 2016, från Gothia Cup i Göteborg.

Infantino hade ett tydligt budskap till damfotbollen den sista dagen.

Infantino: ”Vi måste investera i damfotbollen”

– Vi måste investera i damfotbollen. Vi har planer på en ny turnering i form av ”Världsligan” eftersom 50 procent av jordens befolkning,  damerna, måste behandlas på rätt sätt i en värld som uppfattas som macho. Vi har program och vi har idéerna, säger Infantino enligt AP.

– Tänk om han kunde stå för sina ord, att det ska vara så svårt att gå från ord till handling, att använda Fifa-paraplyet så att all fotboll kunde få ett lyft i samband med herr-VM. Jag bedömer människor efter sina handlingar, funderar Sundhage.

Spelaren Caroline Seger suckar:

– Jag är inte förvånad längre när det kommer till sånt här. Det känns som jag får svara på mer saker som inte görs på rätt sätt, än på saker om min fotboll, säger Rosengårdsspelaren.

Är det viktigt att ni marknadsförs under herr-VM?

– Klart det är viktigt eftersom det är ett stort fönster för hela världen att bli hörd och sedd i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.