Sundhage oroad efter Berglunds bänkning

Pia Sundhage.
Foto: BildbyrånPia Sundhage.
Pia Sundhage var nöjd med de flesta VM-spelarnas genrep. Men det fanns ett stort orosmoln: Skadeförföljda Emma Berglund fick inte spela en enda minut. ”Hon får lite att ta igen”, säger Sundhage bekymrat.

Alla svenska VM-spelare i Damallvenskan fick speltid i kväll, förutom en. Emma Berglund fick se Rosengårds 7-0-seger mot Kristianstad från bänken.   

Tränaren Markus Tilly valde i stället att spela med Amanda Ilestedt och Anita Asante i mittförsvaret. Det var något som den svenska förbundskaptenen Pia Sundhage blev besviken över.          

– Jag vet ju hur viktigt det är att spela matcher och få matchsituationer, så hon får lite att ta igen. Det är inte det bästa, det kan man inte säga, Men å andra sidan fick ju Amanda spela – och var bra! Så det är ju alltid nåt, säger Sundhage till SVT Sport.

– Vi letar ju efter en fyrbackslinje, och tittar på prestationer och försöker lägga ihop ett och ett så det ska bli tre. Men i dag fick jag ju inte se Emma Berglund. Så att det gör saken lite annorlunda.

Glad över Dahlkvists comeback

Men till största delen fick Sundhage positiva svar under aftonen, då hon zappade mellan de fem matcherna som spelades. Det största glädjebeskedet fick hon från Örebro, där Lisa Dahlkvist gjorde comeback.

– Hon har ju missat en massa matcher men kommer in och får spela, det är härligt! Kif Örebro och de spelarna runt omkring henne gör att hon får komma in i matchsituation. Det var väl smart också att hon inte fick spela 90 minuter, säger hon, och fortsätter:

– Det var bra besked.

Samuelsson utgick

Sundhage, vars lag haft mycket problem med skador de senaste månaderna, fick dock några oroväckande besked. Jessica Samuelsson tvingades exempelvis utgå med känningar i baksidan av låret.

Dessutom fick Sara Thunebro en smäll och låg och hade ont ett tag innan hon tog sig tillbaka på planen efter att hon lindat låret.

Hur orolig hann du blli när hon låg ner?

– Nu har det ju hänt så himla mycket, så jag är inte orolig längre. Jag väntar bara på nästa och nästa grej, haha.

– Jag kan konstatera att det känns väldigt skönt att vi ska samlas i morgon och åka på lördag morgon. För då har man gänget samlat. Då blir det bara tuta och köra.

Det medicinska teamet kommer få jobba hårt de närmaste veckorna...

– Haha, ja... Det har de redan antytt, att det kommer bli kämpigt för dem. Men det är bara att gilla läget då, har jag sagt.

SÅ GICK DET FÖR DE SVENSKA VM-SPELARNA I KVÄLL

Lisa Dahlkvist, Örebro: Spelade de första 60 minuterna. Gjorde 1–1-målet i 2–1-förlusten mot Eskilstuna.
Carola Söberg, do: Släppte in ett mål men var stabil.

Sara Thunebro, Eskilstuna: Spelade hela matchen och spelade fram till 1-0 med en fin lång passning. Gjorde illa sig i en kollission med en motspelare och fick linda året, men kunde spela vidare.    
Olivia Schough, do: Anfallaren spelade 90 minuter i en något ovan roll som innermittfältare.      

Therese Sjögran, Rosengård: Spelade 90 minuter som anfallare. Gjorde ett mål och två målgivande passningar.
Amanda Ilestedt, do: Spelade 90 min i 7–0-segern mot Kristianstad.  
Lina Nilsson, do: Spelade de första 78 minuterna.
Emma Berglund, do: Satt på bänken hela matchen.

Emilia Appelqvist, Piteå: Spelade 90 minuter på innermittfältet mot Umeå.     
Hilda Carlén, do: Höll nollan.        

Jenny Hjohlman, Umeå: Spelade 90 minuter men blev poänglös. 

Jessica Samuelsson, Linköping: Spelade 71 minuter i 1–0-segern mot Vittsjö. Byttes ut med känningar i baksidan av låret och fick det lindat. Slog det fina inlägget som Stina Blackstenius gjorde målet på.
Charlotte Rohlin, do: Trots sin tidigare skada spelade hon hela matchen.

Emma Lundh, AIK: Spelade hela matchen i AIK:s anfall i 1–1-derbyt mot Hammarby.

Följande VM-spelare spelade inte: Kosovare Asllani, Hedvig Lindahl, Nilla Fischer, Sofia Jakobsson, Lotta Schelin, Caroline Seger, Linda Sembrant.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.