Barbra Banda och Caster Semenya. Foto: Instagram, BexBanda/TT

Spelade OS i fjol – nu stängs superstjärnan av likt Semenya: ”För manlig kropp”

Uppdaterad
Publicerad

Zambias superstjärna Barbra Banda gjorde två hattrick på OS i fjol och har ryktats till Real Madrid.

Men när premiären i afrikanska mästerskapen spelades saknades anfallaren i truppen.

Anledningen? För höga testosteronvärden, enligt spanska Mundo Deportivo.

Banda var med i Zambias träningsmatch mot ett marockanskt klubblag tidigare i veckan, men fanns inte med när landets 22 spelare stora trupp fastställdes häromdagen – och missade således premiären mot Kamerun som slutade 0–0.

Förbundets uttalande

Afrikanska fotbollsförbundet har beslutat att stänga av Banda från spel. Men när Zambias fotbollsförbund FAZ meddelade att 22-åringen inte är med i truppen till mästerskapet var det inga öppna dörrar.

”Zambia kommer vara utan Ochumba Oseke och Xiomala Mapepa i öppningsmatchen på grund av avstängning, medan kaptenen Barbra Banda kommer vara otillgänglig på medicinska grunder”.

Dagstidningen Mundo Deportivo rapporterar nu att Banda exkluderats från truppen för att hon ska ha ”för manlig kropp” och för höga testosteronvärden. Alltså samma problem som bland annat den sydafrikanska medeldistanslöparen Caster Semenya haft inom friidrotten.

Spelade i OS

Inom friidrotten har man omdiskuterade gränsvärden kring testosteronet. Men hur gränsvärdena är inom fotbollen är inte något som diskuterats. Det som gör saken speciell är att Banda inte får spela i afrikanska mästerskapen, men så sent som i augusti spelade OS för Zambia. Där gjorde hon stor succé, med totalt sex mål på tre matcher efter två hattrick.

Banda spelar för närvarande i kinesiska ligan för Shanghai Shengli och gjorde 18 mål på 13 matcher sin första säsong. De senaste veckorna har det ryktats om en flytt till storklubben Real Madrid.

Banda är fortfarande kvar med laget och hejar på från sidan.

”En väldigt viktigt poäng. Bra jobbat tjejer, jag är med er hela vägen”, skrev hon på Twitter efter premiären.

ARKIV: Caster Semenya: Detta har hänt (7 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.