Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Profilerna minns Arne Hegerfors i spelaren ovan. Foto: SVT

Profilerna minns Arne Hegerfors: ”En av de stora”

Uppdaterad
Publicerad

Arne Hegerfors har avlidit.

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson minns en otroligt kunnig och humoristisk person.

– Han var en av de stora, säger han till SVT Sport.

Sven-Göran Eriksson kommenterade mästerskapsmatcher med Arne Hegerfors under fotbolls-VM 1990, EM 1992 och framför allt under VM 1994. ”Svennis” berättar att det aldrig saknades skratt och glädje när de arbetade tillsammans.

– Han kunde ju allt. Han behövde inte massa papper för att sitta och kommentera, det fanns i huvudet. Han var fantastisk på att improvisera. En av de stora, säger Eriksson.

En av förgrundsfigurerna under VM 1994, Thomas Ravelli, delar ”Svennis” bild av Hegerfors.

– Han såg alltid humor i saker och ting. Han var så otroligt omtyckt. Jag tror inte det var någon som tyckte illa om Arne Hegerfors. En fantastisk människa som har ryckts ifrån oss.

”Det var han grymt bra på”

En annan fotbollsprofil som kommenterade ihop med Arne Hegerfors var Glenn Strömberg.

– Han var med under mina första stapplande steg som kommentator. Han var ruskigt, ruskigt snabb med fyndiga kommentarer som kom från ingenstans. Det gjorde att man satt och smålog under matchen. Att fånga ögonblicket, det var han grymt bra på.

Utöver fotbollsmästerskapen satte Arne Hegerfors även rejält avtryck inom ishockeyn.

– Det är en idol som har gått ur tiden. Han var en optimal kommentator. Jag minns ju främst VM 1987 när vi gör 2–2 mot Ryssland. Det är en av de största händelserna inom ishockeyn och han blev en så stor del av det, säger SVT Sports expert Håkan Loob.

Inte bara sport

Det var inte bara sport Hegerfors sysslade med. Bland annat nöjesprogrammet ”Kryzz” med Björn Skifs.

– Jag är förkrossad. Arne, han är en av de som alltid ska finnas där, så är det bara. Jag kommer att sakna honom oerhört, säger han till SVT.

Hanna Stjärne, vd SVT:

– Arne Hegerfors var under flera decennier en av de riktigt stora sportjournalisterna. Han blev folkkär för sitt stora kunnande och sin passion för sporten som han kombinerade med ett rappt och rikt språk, gärna kryddat med en göteborgsk ordvits när det var lämpligt. I de hetaste sportsituationerna, när det återstod några sekunder av en avgörande match och vi alla satt som klistrade framför tv-apparaterna, då var Arne briljant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.