Sven-Göran Eriksson Foto: Bildbyrån

Svennis: ”Det är så tråkigt – Gunder var min vän”

Publicerad

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson sörjer sin kollega och vän Gunder Bengtsson, som avled i går:
– Det var jag som tog honom till Göteborg och han var en mycket bra tränare. Sen höll vi kontakten i många år.

Sven-Göran Eriksson tog emot beskedet om att hans gamla tränarkollega från tiden i IFK Göteborg, Gunder Bengtsson gått bort, hemma i Torsby.

– Vi var båda härifrån. Gunder visserligen från Sysslebäck en timme bort, men visst kände vi till varandra, säger Svennis medan han tittar på en match i ungdomsturneringen Svennis cup i Torsby.

När Eriksson behövde en assisterande tränare till IFK Göteborg kom han att tänka på Gunder Bengtsson hemma i Torsby.

– Jag kände honom sedan tidigare. Han var några år äldre och hade gjort bra resultat med Torsby IF. Han var sedan till stor hjälp för mig i Göteborg och att han var en duktig tränare bevisade han ju när han vann SM-guld året efter när jag flyttat.

– Sen hade han en fin egen tränarkarriär i Grekland och Holland, fyller ”Svennis” i.

Gunder Bengtsson tog över IFK Göteborg året efter den sensationella Uefa-cupsegern 1982,  och det blev SM-guld direkt. Sen var han tillbaka 1986 när laget spelade i Europacupen och var på vippen att nå finalen. Året efter, 1987, vann sedan IFK Göteborg Uefa-cupen för andra gången, och då var Gunder Bengtsson tränare medan Sven-Göran Eriksson var i Fiorentina.

IFK Göteborgs hedersordförande Gunnar Larsson (som var ordförande i föreningen 1982-2000) säger i ett uttalande: ”Det är en sorgens dag för IFK Göteborg”.

Sven-Göran Eriksson berättar att han och Gunder Bengtsson var vänner utanför fotbollen och att familjerna träffades ofta hemma i Torsby.

– Men nu var det några år sedan jag träffade honom. Det är så tråkigt att han gått bort – Gunder var min vän. Det finns många fina minnen med honom.

På frågan vad som väntar för Sven-Göran Eriksson nu efter det senaste projektet som förbundskapten för Filippinerna, svarar han:

– Jag vet inte. Just nu bor jag här hemma i Värmland och tittar till Svennis cup. Men dyker det upp något intressant så vet man aldrig. Jag är fortfarande sugen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer