Maradona och Sven-Gäran Eriksson Foto: Bildbyrån

Svennis tips för att stoppa Maradona: ”Inte en aning – försök sparka honom på benen”

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Göran Eriksson var tränare i Italien när Diego Maradona var som bäst.
Det var inte lätt alla gånger, minns han.
– Jag hade en försvarsspelare som kom till bänken när vi mötte Napoli och frågade: ”Mister, vad ska jag göra?” ”Ja, inte fan vet jag! Jag har inte en aning, försök sparka honom på benen”, sa jag, berättar ”Svennis” för SVT Sport.

Under fem av Diego Maradonas år i Napoli var Sven-Göran ”Svennis” Eriksson tränare för andra Serie A-lag. Och han minns tydligt hur svårt, för att inte säga omöjligt, det var att ställas mot Maradona.

– Han var ju ett geni, på sitt sätt, säger ”Svennis” till SVT Sport.

– Han var ju ett underbarn från ung ålder, och var det under hela sin aktiva karriär, så länge han ville och inte började med att inte träna och göra andra saker. Under hela tiden i Napoli var han så bra att det inte var sant. Jag hade försvarsspelare som kom till bänken när jag tränade Fiorentina och vi mötte Napoli och frågade: ”Mister, vad ska jag göra?” ”Ja, inte fan vet jag! Jag har inte en aning, försök sparka honom på benen”, sa jag, haha.

”Det bästa som jag har sett”

”Svennis” var tränare på internationell toppnivå i ungefär 30 år, och var både ledare och motståndartränare för flera av världens bästa spelare. Men för honom råder det ingen tvekan om vem som var bäst.

– Som fotbollsspelare är det det bästa som jag har sett. Jag har aldrig mött en sån bra motståndare när jag har suttit på en bänk, som Maradona. Det var ju helt otroligt hur bra han var.

Hur agerade du som tränare när ni skulle möta Maradonas lag?

– Man försökte ju säga: ”Försök se till så att han inte får vända upp!” För felvänd var det ju inte hela världen. Men om han fick vända upp och fick en meter och lite yta så var det kört. Du fick inte tag i honom, helt enkelt. Han var för bra! Både på att dribbla, och han var stark i kroppen och snabb.

– Så det var bara att säga det där, och försöka punktmarkera honom. Det var otroligt vackert att spela mot honom, men otroligt svårt! Och det var ju inte för intet som Napoli vann ligan, italienska cupen och Uefa-cupen. De var ju ett storlag internationellt sett under de fem år som han var där.

Åt middag flera gånger

Sven-Göran Eriksson träffade inte bara Maradona på planen, utan även vid sidan om den. Han berättar för SVT Sport att han åt middag med honom vid flera tillfällen i olika sammanhang i Italien, och då fick han erfara hur otroligt påpassad argentinaren var.

– Han var ju en trevlig kille, och på sitt sätt ödmjuk. Men det var inte lätt att gå på restaurang med honom i Neapel, med Maradona, det märkte jag ju. Det gick ju inte att sitta och hålla ett långt samtal med honom, för det var ju folk överallt! Fotografer och en enorm uppståndelse. Så det blev ingen lugn middag, säger Eriksson.

Maradona förändrades

Svensken träffade även Maradona vid några tillfällen när han 2013 blev sportchef för klubben Al Nasr i Förenade Arabemiraten. Då var det en annan Maradona, som då var ambassadör för all idrott i Dubai, som han träffade.

– Om du jämför med hur han var i Italien, när jag åt middag med honom, så var det ju enorm stor skillnad. Dels i vikt och dels i... Livet var hårt mot honom, på något sätt. Och det märktes de sista åren, det tror jag att det gjorde, tyvärr. Tyvärr, tyvärr, tyvärr...

DOKUMENT: Maradona – geniet med Djävulen i hasorna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
DOKUMENT: Maradona – geniet med Djävulen i hasorna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer