Coronaläget har blivit klart värre i Ryssland. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska fansen oroas av smittläget i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 ökar i Ryssland.

Samtidigt intar svenska supportrar S:t Petersburg inför dagens EM-match mot Slovakien.

– Jag hoppas att man använder mer sprit på händerna än i kroppen så att det sunda förnuftet inte försvinner, säger supporterföreningen Camp Swedens ordförande Susanne Petersson.

De senaste två veckorna har antalet bekräftade fall av coronasmittade ökat från 9 000 per dag i slutet av maj till 13 000 i mitten av juni i hela Ryssland, och i stora städer som Moskva och EM-arrangören S:t Petersburg har skarpare restriktioner införts. I Moskva har man bland annat stängt så kallade ”fan zones.”

– Coronaläget är dåligt. Vi ser både i S:t Petersburg och kanske framför allt i Moskva att det sprids väldigt snabbt och väldigt mycket. Att ha 30 000 människor samlade, gör att det finns en risk att evenemanget i S:t Petersburg kan leda till en mycket värre situation, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Fotbolls-EM

”Lite oroande”

Men fotbolls-EM rullar vidare och efter premiären i Sevilla har svenska supportrar nu intagit S:t Petersburg.

– Det känns lite oroande att den (smittan) ökar. Men alla svenskar är testade – själv är jag uppe på det femte testet sedan i fredags, säger Susanne Petersson.

Det kommer att anordnas en blågul uppladdning på en restaurang i närheten av S:t Petersburg-stadion. Förutom att se till att det blir en rolig och minnesvärd uppladdning för supportrarna så finns det även ett annat ansvar.

”Viktigt att vi förhåller oss till restriktioner”

– Vår roll är att förmedla information till svenska supportrar och skapa så bra stämning som det går på matchdagen – både inne i och utanför arenan. Sedan är det viktig att vi förhåller oss till de restriktioner som finns, att vi säkerställer att vi får rätt information från staden, att vi jobbar med polisen och staden som arrangerar. Vi har fortfarande ett gott rykte och det ska vi bibehålla, säger Petersson.

Susanne Petersson tror att det blir runt 1 500 svenska supportrar på plats när Sverige möter Slovakien i den andra gruppspelsmatchen. Ett vanligt år hade det varit betydligt fler.

– Jag tror vi hade varit 10 000–15 000 svenska supportrar. Det är så nära och så lätt att ta sig hit i vanliga fall, säger hon.

KLIPP: SVT:s Rysslandkorrespondent om smittoläget i Ryssland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet