Foto: Bildbyrån

Svenska fotbollförbundet anmäls för diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att de svenska bronshjältarna hyllats i Göteborg anmäls nu Svenska fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
Anledningen är storleken på ersättningen till dam- respektive herrlandslaget.
SvFF säger dock att ersättningen inte är orättvis.
– Vi har rättvisa och likvärdiga landslagsavtal för både damer och herrar, säger SvFF:s kommunikationschef Andreas Jansson till TT.

Det är kriminologen och föreläsaren Nina Rung som fått nog och valt att anmäla Svenska fotbollförbundet till DO. Hon anser att Sveriges damlandslag i fotboll har fler meriter än herrarna men trots det tjänar mindre.

Storleken på ersättningen till dam- respektive herrlandslaget är okänd.

Så här skriver Nina och Peter Rung i Expressen idag:

”Vi har i dag lämnat in en anmälan om lönediskriminering på grund av kön till Diskrimineringsombudsmannen. Nu förväntar vi oss inget mindre än att Sverige tar efter våra grannländer och ser till att landslagen får jämställda ersättningar. Det är ett första steg. Men långt ifrån den enda som krävs för att Sveriges damer ska ha en chans i fortsättningen. I andra länder har man börjat ta efter herrsidan, nämligen ersättning först och sedan prestation. Att Sverige lyckats utan allt det ekonomiska stödet är inget mer än en otroligt imponerande och näst intill omöjlig prestation.”

Inga liknade ärenden

I anmälan till DO skriver Nina Rung följande:

”Jag vill anmäla Svenska Fotbollförbundet för oskälig lönediskriminering på grund av kön. Fotbollförbundet beslutar om ersättning till både dam- och herrlandslagen i Sverige. De delar inte ut ersättningen för landslagsspel för våra seniorlandslag på ett sätt som är skäligt då damernas landlagsspelare inte får lika ersättning för lika prestation som herrarna.”

Senare i anmälan skriver hon följande:

”Vi har sedan 1979 haft bestämmelser om att lönediskriminering inte får ske på grund av kön. Något annat skäl till att damerna inte får lika ersättning som herrarna, än just könet, kan inte på något sätt motiveras.”

Rung kritiserar även att storleken på ersättningarna inte är offentliga.

Enligt DO:s pressansvariga Clas Lundstedt har de inte fått in liknande anmälningar tidigare.

SvFF: ”Kan inte kommentera specifika summor”

– Vi har inte tittat på den här frågan tidigare, säger han till SVT Sport.

Svenska fotbollförbundet säger dock att ersättningen inte är orättvis.

– Vi har rättvisa och likvärdiga landslagsavtal för både damer och herrar. Vår uppfattning är att de inte är diskriminerande, säger Andreas Jansson, SvFF:s kommunikationschef, till TT.

– Sedan kan man säga att vi rent generellt jobbar med jämställdhetsfrågan väldigt mycket och att vi fördelar våra resurser rättvist och jämt.

Får damerna mindre i ersättning än vad herrarna får för en landslagssamling?

– Jag kan inte kommentera specifika summor.

SVT Sport har nått Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson som avböjer att kommentera innan han har tagit del av anmälan.

VM-medaljer
Damerna: 1 silver (2003), 3 brons (1991, 2011, 2019)
Herrarna: 1 silver (1958), 2 brons (1950, 1994)

EM-medaljer
Damerna: 1 guld (1984), 3 silver (1987, 1995, 2001), 1 brons (1989)
Herrarna: -

OS-medaljer
Damerna: 0 guld, 1 silver (2016)
Herrarna: 1 guld (1948), 2 brons (1924, 1952)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer