Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand lyfter fram situationen kring Jimmy Durmaz i samband med bojkotten. Foto: Bildbyrån

SvFF bojkottar sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Initiativet började i England och har växt.

Nu hakar även Svenska fotbollförbundet på och bojkottar sociala medier i helgen.

– Vi vet alldeles för väl hur vedervärdiga påhoppen på sociala medier kan vara, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Flera spelare i England har blivit utsatta för rasism på internet under säsongen och engelsk fotboll har krävt att Facebook och Twitter gå hårdare åt näthatarna.

Herrarnas och damernas högstaligor samt förbundet FA har nu tillsammans planerat en bojkott av alla sociala medier från idag till måndag kväll.

Efter det har flera hängt på, bland annat Uefa.

”Oacceptabelt”

Idag meddelade även svenska fotbollförbundet att deras sociala medier kommer vara nedsläckta under helgen. Bojkotten pågår från idag, fredag, 16.00 till måndag 23.59.

– Att spelare och personer som arbetar med fotbollen får utstå hat och hot på sociala medier är oacceptabelt. Det känns bra att SvFF är med och markerar mot detta, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet.

Durmaz utsatt

Han pekar på en händelse under herrarnas VM 2018 då Jimmy Durmaz utsattes för rasism på sociala medier vilket ledde till manifestationer.

– Vi alla minns det som hände Jimmy under VM 2018. Självklart är viktigt att individer som kommenterar på sociala medier tar sitt ansvar. Men det är också viktigt att de företag som äger dessa enorma plattformar agerar mot personer som förolämpar och sprider hat mot andra, säger Håkan Sjöstrand.

ARKIV: Jimmy Durmaz om hatet (21 juni 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.