Det svenska utlandsproffset friades i dag av Malmö tingsrätt. Foto: Teckning: Kajsa Gillberg

Svenske proffset efter domen: ”Väldigt glad och lättad”

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten valde att fria den ex-allsvenske spelaren för mutbrott och spelfusk.
Ett besked som spelaren tog emot med glädje.
– Han blev väldigt glad, säger hans advokat Frank Thorstensson.

En tidigare allsvensk fotbollsspelare stod åtalad för att ha tagit ett gult kort – i utbyte för att få låna 300 000 kronor.

Men när Malmö tingsrätt i dag meddelade domen så blev beskedet att spelaren friades på samtliga åtalspunkter.

– Han blev väldigt glad, givetvis. Och lättad, även fast han visste att han hade rent mjöl i påsen, säger spelarens advokat Frank Thorstensson till SVT Sport.

Hur har de här två veckornas väntan på domen varit för honom? Har han varit nervös?

– Han mår ju inte bra, som du säkerligen förstår. Han har ju varit avstängd ifrån det han lever för, alltså att spela fotboll, under väldigt lång tid. Så det har ju skadat honom väldigt mycket, och det har ju skadat hans renommé också. Men nervös, det vet jag inte om han har varit. Vi har ju trott hela tiden på det vi la fram i domstolen, att vi inte har något att göra med detta.

Avstängda tills vidare

Spelaren har varit avstängd från fotboll i hela världen sedan i februari. Efter att Svenska fotbollförbundet stängt av honom i Sverige i väntan på disciplinnämndens dom bad de sedan det internationella fotbollsförbundet att göra detsamma. Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd har, på önskemål från de aktuella spelarna, valt att avvakta med att fälla sitt slutliga avgörande fram tills domstolsprocessen har avgjorts.

Om den aktuella spelaren kommer att agera mot SvFF och Fifa efter dagens friande dom är ännu inte klart.

– Vi måste ju vänta först på om det här bli överklagat eller inte. Och jag har inte pratat med honom om vi ska vidta några åtgärder skadeståndsmässigt eller så, det har jag inte hunnit diskutera ännu, säger advokat Frank Thorstensson.

”En välskriven dom”

Åklagare Staffan Edlund har ännu inte beslutat sig för om han ska överklaga domen eller ej.

– Jag tycker att tingsrätten har gjort en välskriven dom. Vi kommer att granska den mer noggrant och se om det finns anledning att överklaga den friande domen, säger han till SVT Sport.

Han förklarar samtidigt att han inte är allt för besviken över att det inte blev fängelse för den ene futsalspelaren (som dömdes för mutbrott och spelfusk kopplade till sex division 3-matcher) – trots att åklagaren yrkat på 14 månaders fängelse.

– Spelfusk har ju aldrig prövats tidigare, så det är svårt att veta var man ska landa i så fall, påfallsmässigt. Vi tyckte att det fanns anledning att döma hårdare straff än vad tingsrätten gjorde i det här fallet. Även där får vi fundera på om det finns anledning att analysera om det finns anledning att gå vidare, säger Edlund.

KLIPP: Matchfixning: Så kan det gå till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Matchfixning: Så kan det gå till

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer