Sverige jublar efter VM-bronset 2019. Foto: Bildbyrån.

Sverige mot Finland i VM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

I höst inleds kvalet till VM 2023.

Idag stod det klart vilka Blågult ställs mot – och bland annat väntar grannlandet Finland.

– Ett favoritskap i en sådan här kvalgrupp får man räkna med när vi är seedade i första gruppen, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Rekordmånga 51 lag kommer göra upp om platserna till damernas fotbolls-VM i Australien/Nya Zeeland 2023.

I höst drar kvalspelet i gång och Sverige, som är rankat femma i världen, var seedat i den högsta gruppen och har således bara lägre rankade lag i sin grupp.

Damlandslaget i fotboll

Från seedningsgrupp två drogs Finland och förutom grannlandet väntar matcher mot Irland, Slovakien och Georgien.

– Vi har såklart respekt för alla motståndare som väntar i ett sådant här kvalspel. Slovakien hade vi i EM-kvalet sist men för nuvarande landslagsledning är de tre andra lagen, Finland, Irland och Georgien, motstånd vi kommer spela mot för första gången, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson i ett uttalande.

De nio gruppsegrarna går direkt till mästerskapet medan tvåorna spelar playoff i jakten på mästerskapsbiljetterna. Sex av de nio grupperna innehåller sex lag. I Sveriges grupp A, samt två andra, är lagen bara fem.

Sverige har ett brons från senaste VM i Frankrike 2019 och har aldrig missat en VM-turnering.

KLIPP: De ska leda blågult – en ny generation landslagsspelare (12 april 2021)

Kvalet till fotbolls-VM 2023

Grupp A: Sverige, Finland, Irland, Slovakien, Georgien.

Grupp B: Spanien, Skottland, Ukraina, Ungern, Färöarna.

Grupp C: Nederländerna, Island, Tjeckien, Belarus, Cypern.

Grupp D: England, Österrike, Nordirland. Nordmakedonien, Lettland, Luxemburg.

Grupp E: Danmark, Ryssland, Bosnien och Hercegovina, Azerbajdzjan, Malta, Montenegro.

Grupp F: Norge, Belgien, Polen, Albanien, Kosovo, Armenien.

Grupp G: Italien, Schweiz, Rumänien, Kroatien, Moldavien, Litauen.

Grupp H: Tyskland, Portugal, Serbien, Israel, Turkiet, Bulgarien.

Grupp I: Frankrike, Wales, Slovenien, Grekland, Kazakstan, Estland.

Totalt 51 lag deltar i den europeiska kvaldelen till VM i Australien och Nya Zeeland 2023. Första omgången spelas 13–21 september och kvalet avslutas i september 2022, med playoffspel månaden därpå.

+ De nio gruppvinnarna går direkt till VM.

+ Tvåorna går till det europeiska playoffspelet, som avgörs genom två rundor i oktober 2022, där två direktplatser och en plats till ett ytterligare interkontinentalt playoffspel, står på spel.

+ De sex sämsta grupptvåorna går till en första playoffrunda där de möts i tre enkelmöten. Vinnarna ställs sedan mot de tre bästa grupptvåorna från kvalspelet, återigen i tre enkelmöten. De två högst rankade vinnarna därifrån går direkt till VM. Det tredje laget går vidare till ytterligare ett playoff, en turnering bestående av tio länder från de olika kontinentala konfederationen (Två från Asien, två från Afrika, två från Sydamerika, två från Nord- och Centralamerika, ett från Europa och ett från Oceanien). Turneringen hålls i VM-länderna Australien och Nya Zeeland de tre främsta lagen tar de sista VM-platserna.

Följande lag kunde inte lottas i samma kvalgrupp baserat på beslut från Uefas exekutiva kommitté: Armenien och Azerbajdzjan, Kosovo och Bosnien och Hercegovina, Kosovo och Serbien, Kosovo och Ryssland samt Ukraina och Ryssland. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet