Rebecka Blomqvist hoppas att Norge följer efter Sverige. Foto: Bildbyrån

Svenska EM-bonusen mycket större än Norges: ”Det vi står för”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska EM-spelarna får 261 000 kronor vardera för deltagandet i mästerskapet. Enligt NRK är det cirka tre gånger mer än de norska spelarna får. Det är något att vara stolt över, menar Rebecka Blomqvist.

– Det är det vi står för och det vi vill, säger hon till SVT Sport.

De svenska spelarna får alltså 261 000 kronor för att spela gruppspel och sedan blir det mer ju längre man går i turneringen. Om det skulle bli EM-guld får varje spelare 578 000 kronor.

Motsvarande guldsumma i Norge är 223 000 svenska kronor.

Den svenska anfallaren Rebecka Blomqvist hoppas att det norska fotbollsförbundet kommer att följa efter det svenska.

– Det är viktigt för damfotbollen att vi har lyckats få det. Sedan är det tråkigt att Norge inte har fått det. Men jag hoppas att de också kan göra något åt det och att det ser bättre ut för dem nästa gång, säger hon.

Blomqvist tycker ändå att det finns mer att göra.

– Vi är glada att vi landade där vi landade, även om vi såklart vill ännu mer framåt och kommer kämpa för det.

Det norska förbundets generalsekreterare Kai-Erik Arstad säger att man i framtiden kommer att se större bonusar även i Norge.

– Vi är inte nöjda med att vi får mindre än de svenska landslagstjejerna. Nu är vårt avtal en del av det fyraåriga avtal som förhandlades fram, men förhandlingar kan ske mellan NFF och spelarna. Resultatet kommer i augusti. Därför kommer det att bli större summor från och med VM nästa år, säger han till NRK.

SVT sänder från fotbolls-EM som börjar på onsdag. Här finns en guide med allt man behöver veta inför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En nöjd Magdalena Eriksson. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.