Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Sverige överens om VM-bonus

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder är missnöjda över VM-bonusen trots Fifas ersättning.

Men inte Sverige.

– Jag kan säga att vi är överens, säger landslagschef Marika Domanski Lyfors till SVT Sport.

Sommarens VM är historiskt eftersom det är första gången som Internationella fotbollsförbundet Fifa betalar ut pengar endast för deltagande. Varje spelare som är uttagen till mästerskapet i Australien och Nya Zeeland kommer att få ett garanterat belopp på 30 000 amerikanska dollar, vilket motsvarar cirka 320 000 svenska kronor.

Men flera nationer, bland andra England och Sveriges premiärmotståndare Sydafrika, är trots det missnöjda, då spelarna menar att de skulle ha rätt till ytterligare bonus, via respektive förbund. Det rapporterar bland annat BBC.

– Det är tråkigt att höra att det uppstår konflikter, men ibland är det det som behövs, säger landslagets Magdalena Eriksson till SVT Sport.

Rolfö: ”Otroligt tråkigt”

Fridolina Rolfö är inne på samma spår.

– Otroligt tråkigt att det sker. Man hade hoppats att det skulle vara en positiv sak för alla landslag, att det blir en ekonomisk höjning och att alla får ta del av det. Jag hoppas verkligen att det blir en fördel för landslagen och tjejerna som spelar där. Jag hoppas också att förbunden får en fördel, att det blir mer pengar in. Det är jätteviktigt att Fifa sätter de här reglementen så att det anpassas till både spelare och förbund.

Landslagschef Marika Domanski Lyfors vill inte kommentera det som händer i de andra länderna.

– Jag fokuserar på Sverige och vår VM-uppladdning, säger hon.

Muntligt överens om avtal

Domanski Lyfors berättar att det svenska laget är överens om ett avtal för kommande VM.

– Vi förhandlar alltid om ett mästerskapsavtal och det har vi gjort nu också, tillsammans med spelarföreningen och spelarna. Och jag kan säga att vi är överens. Det är inte underskrivet men vi är muntligt överens, och det känns jättbra.

– Jag fokuserar på Sverige och vår VM-uppladdning. Det känns jättebra att vi är överens om ett spelaravtal som bygger på Fifas cirkulär.

Totalt kommer Fifa betala ut drygt 1,8 miljarder kronor under sommarens världsmästerskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.