Sverige lägger sin röst på Nordamerika

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att stötta USA, Kanada och Mexiko som värdar för fotbolls-VM 2026. Det säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Radiosporten.

Under Internationella fotbollsförbundet Fifas kongress i Moskva i dag kommer medlemsländerna att rösta på var herr-VM ska hamna om åtta år.

De två kandidaturer det handlar om är USA/Kanada/Mexiko och Marocko.

– När vi är vid 2026 kommer det att ha gått 32 år sedan Nordamerika arrangerade VM. Det är det längsta uppehållet någon av våra kontinenter har haft när det gäller VM-slutspel. Det är två helt okej kandidaturer men vi tycker att detta är ett argument som talar för att det är Nordamerikas tur, säger Karl-Erik Nilsson till Radiosporten.

Även infrastrukturen är ett argument för ett nordamerikanskt VM enligt Nilsson.

– I deras erbjudande finns alla arenor redan på plats. Det behövs inte byggas någonting nytt. Och det är ur ett hållbarhetsperspektiv naturligtvis väldigt väsentligt.

Tror på knapp seger för Amerika

Enligt SvFF-ordföranden är det dock allt annat än säkert vilket bud som vinner när värdskapet för VM för första gången ska avgöras genom en omröstning av medlemsländerna. Tidigare har värdskapen röstats fram i Fifas exekutiva kommitté.

– Jag tror att Nord- och Sydamerika håller ihop. Jag tror att Afrika håller ihop med sina kandidater. Vilket innebär att de två stora blocken Asien och Europa kommer att vara avgörande. Jag tror att det kommer att bli en knapp men ändå klar seger för USA, Kanada och Mexiko, säger Karl-Erik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.