Foto: Bildbyrån.

Sverige vill se strängare straff för Danmark – efter inställda VM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

När Danmark ställde in VM-kvalmatchen i fotboll mot Sverige i oktober dömdes man till 0–3-förlust och risk för uteslutning om det upprepas. Nu överklagar Sverige domen.

– Vi tycker inte att sanktionerna står i proportion till brottet, utan straffet bör vara hårdare, säger Håkan Sjöstrand.

Sverige tilldömdes segern i den inställda VM-kvalmatchen mot Danmark. Det danska landslaget blev, trots sin strejk, inte uteslutna ur kvalspelet. Straffet är inte hårt nog, anser Svenska fotbollförbundet som, efter att ha tagit emot underlaget för Uefas beslut i fredags, nu har skickat in en formell överklagan.

– Detta är inte riktat mot Danmark, utan frågan är större än så. Vi vill inte att detta ska kunna ske igen, eftersom domen öppnar upp för andra nationer att göra det som Danmark har gjort, säger Håkan Sjöstrand på en presskonferens.

– Vi tycker inte att sanktionerna står i proportion till brottet, utan straffet bör vara hårdare.

Danmark fick utöver 0-3-förlusten 20 000 euro i böter. Danmark fick dessutom en villkorlig dom om att detta inte får hända igen inom fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.