Foto: Bildbyrån.

Viktor Claesson stor hjälte – när Sverige vann mot Polen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tappade 2-0 till 2-2 efter två mål av Polens måltjuv Robert Lewandowski.

Då klev Viktor Claesson fram och sköt Blågult till gruppsegern i EM.

Sverige vann med 3-2 mot Polen.

– Det är underbart så klart. Vi vann gruppen i VM, vi vinner gruppen i EM, säger Claesson till SVT Sport.

För Polens del var det vinna eller försvinna. För Sverige handlade det om första, andra eller tredjeplatsen i EM-gruppen.

Blågult fick en drömstart i matchen.

Fotbolls-EM

I den andra minuten serverade Alexander Isak bollen till Emil Forsberg som bröt sig in till vänster i offensivt straffområde – och där gjorde han inga misstag, 1-0.

I den 55:e minuten byttes Robin Quaison ut och in kom Dejan Kulusevski. Bara fyra minuter senare låg Kulusevski bakom Sveriges utökning till 2-0. Vem gjorde målet om inte Emil Forsberg.

Fram till det målet hade Forsberg gjort Sveriges fyra senaste mästerskapsmål – samtliga på arenan i Sankt Petersburg. Mot Schweiz i VM-kvarten 2018, i förra gruppspelsmatchen mot Slovakien och två mot Polen.

Bara minuter senare skulle Lewandowski reducera till 2-1 med ett klassmål. Han lyckades även kvittera till 2-2 i den 84:e minuten när Sverige missade markering.

Men i den 94:e matchminuten klev Viktor Claesson fram och satte slutresultatet 3-2. Kulusevski gjorde ett superinhopp och assisterade till båda målen.

– Det är underbart så klart. Vi hade det i en ask och så kom de tillbaka med 2-1 och 2-2. Vi avslutar på topp, det är skönt. De går samtidigt för 3-2 eftersom de måste vinna matchen, då öppnar det upp ytor och vi utnyttjade det, säger Claesson.

Segern innebär att Blågult slutar som gruppetta och får möta antingen Ukraina eller Finland i åttondelsfinalen den 29 juni.

– Vi vet att vi är ett starkt lag. Vi vann gruppen i VM, vi vinner gruppen nu. Många underskattar oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet