Sverige vann mot Schweiz efter rysare

Det som förväntades att bli en svensk överkörning av Schweiz utvecklades snabbt till en rysare.

Med knappt tio minuter kvar kunde Hanna Bennison, med sitt första landslagsmål, återta ledningen när hon med en fullträff satte 2–1.

– Det är mest lättnad skulle jag säga, säger Fridolina Rolfö till SVT Sport om känslan efter matchen.

Sverige spelade offensivt från start och trots att svenskorna i stora delar av matchen ägde spelet satte en drös chansartade sista passningar och misstag stopp på många av de lägen som kunde ha blivit farliga.

– Vi tar lite dåliga beslut och sätter varandra i dåliga situationer, säger Rolfö.

När halvtid nåtts var det Schweiz, förvånasvärt pigga efter magsjukan som härjat i laget, som hade varit närmast att ta ledningen genom Ramona Bachmann.

I andra halvlek var Sverige farligare direkt. Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius, tillbaka i startelvan efter skada, var nära varsin gång innan Rolfö – uppenbart lättad – fick ge Sverige 1–0-ledningen. Glädjen varade dock inte länge. 1–1 satt i nätet, signerat Bachmann, en minut senare.

Två bortdömda offsidemål

Tungt för Sverige – och tyngre blev det när Blackstenius missade ett jätteläge när schweiziska målvakten Gaelle Thalmann tappade bollen rakt framför mål. Men ungefär i samma veva tvingades det största hotet Bachmann att kliva av med förmodad skada.

Nyligen inbytta Hanna Bennison skulle få bli hjältinna. Fullträffen till 2–1 kom med dryga tio minuter kvar.

– Det är bara lycka. Att få vinna och få göra sitt första mål på det här sättet, det är fantastiskt, säger Bennison till SVT Sport.

Två gångar verkade sedan Rebecka Blomqvist utöka till 3–1 men målen dömdes bort för offside.

– Det var jättemycket känslor. Och sedan när vi får in fler mår blir det en del blandade känslor när de döms bort sedan, säger Bennison.

Schweiz inledde mästerskapet med att kryssa 2–2 mot Portugal, medan Sverige kryssade mot Nederländerna med 1–1. Senare ikväll möter Nederländerna Portugal i samma grupp. Nu krävs det minst ett oavgjort resultat i Sveriges sista match mot Portugal för att svenskorna ska vara klara för kvartsfinal.

Lagkapten Caroline Seger fick en smäll tidigt i matchen och fick sin fot lindad, innan hon fortsatte.