Rolfö bjuder på en vänsterkanon mot Skottland

Peter Gerhardsson roterade rejält i startelvan.

Då säkrade inhopparna 2-0-segern.

Men vinsten kan ha varit dyrköpt – Nilla Fischer klev av med befarad skada.

– Det var en svårspelad match, men som tur var kom målen, säger Fridolina Rolfö efter matchen.

Paus i VM-kvalet för Sverige och istället träningslandskamp. Då passade förbundskapten Peter Gerhardsson på att göra tio förändringar i startelvan i mötet med Skottland.

Och det märktes att Blågult hade svårt att luckra upp det låga skotska försvaret– men när tidsuret började närma sig 40 minuter kunde Sverige kännas igen.

Hammarbys Madelen Janogy var nära att spräcka målnollan med ett konstnummer när bollen efter en tilltrasslad situation hamnade vid hennes fötter. Strax före halvtidsvilan kom nästa chans, även det en krånglig situation som Chelseastjärnan, Erin Cuthbert, räddade på mållinjen.

Men segern satt långt inne för svenskorna.

Johanna Rytting Kaneryd var nära två gånger om när Jenna Fife i det skotska målet stod för tveksamma beslut. Men BK Häcken-anfallaren missade först öppen bur och sen seglade bollen över ribban.

Fischer utbytt med känning

I den 58:e minuten åkte Nilla Fischer på en smäll och blev sittandes i gräset.

Hon klev sedan av med knäet hårt bandagerat och kaptensbindeln lämnades över till Filippa Angeldahl.

”En känning i vaden, så man valde att ta av henne som försiktighetsåtgärd”, skriver landslagets presschef Fredrik Madestam i ett sms till SVT.

Till slut lossnade det för ett krampaktigt Sverige.

Två minuter efter att Fridolina Rolfö byttes in i den andra halvleken drog hon till med vänsterfoten och trots att Fife fick fingrar på bollen hjälpte det föga.

”Behövde ett mål”

– Det kändes skönt att komma in. Vi behövde ett mål vid den tidpunkten i matchen, så det var skönt att kunna hjälpa laget, säger Rolfö.

Det slutade inte där, Fife som stod för en del tveksamma beslut bjöd på en målvaktstavla när hon skulle rädda Sofia Jakobssons inlägg.

Fife stötte iväg bollen som studsade på Sophie Howard och in i det egna målet till slutresultatet 2-0.

MISSA INTE: Sverige besegrade Irland med 1-0 (21 oktober 2021)