Sverige spelade ut Slovakien – bjöd på dubbla klassmål

Svenska vindar blåser mot VM.

Blågult stod nämligen för en upprullning i Malmö och när Slovakien besegrades med 3-0 efter två klassmål av Fridolina Rolfö och Amanda Ilestedt.

– Vi har skaffat oss ett jättebra läge i VM-kvalet, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Sverige hade inför kvällens tillställning tagit fyra raka segrar i VM-kvalet och har, precis som under sommarens OS, varit svåra att rå på. I kväll blev det en ny vinst när svenskorna besegrade Slovakien enkelt med 3-0 och säkrade sin femte trepoängare. Ledde vägen gjorde Lina hurtig, Fridolina Rolfö och Amanda Ilestedt.

Sverige befäster därmed ledningen i kvalgruppen och är på god väg att säkra en plats i VM 2023.

– Fantastisk inramning. Skönt att få vinna, tre mål och en klart bra andra halvlek. Vi avslutar 2021 på ett bra sätt, det har varit ett riktigt bra år, säger Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Kliniskt avslut

De blågula hjältarna behövde bara 19 minuter – sedan var målnollan omdemolerad till en etta.

Sverige vann boll på offensiv planhalva. Den hamnade sedan hos Johanna Rytting Kaneryd som med tån serverade Lina Hurtig – vars högerfot kliniskt signerade matchens första mål. 26-åringens 16:e mål i sin 50:e landskamp.

Bara minuter senare fick Sverige en frispark vid vänster sidlinje. Jonna Andersson klev fram och skickade in bollen till Amanda Ilestedt som avslutade – men utanför den gången.

– Sverige skulle kunna utnyttja ytorna bakom Slovakiens backlinje bättre än man har gjort, sade SVT Sports expert Daniel Nannskog, som ville se fler mål i andra halvlek, efter första 45.

”Ett riktigt klassmål”

Och fler mål skulle Nannskog få se.

I 59:e minuten bjöd nämligen Fridolina Rolfö på fotbollsgodis. Barcelona-stjärnan befann sig några meter utanför straffområdet då hon lade bollen till rätta och drog till med ett tungt distansskott som den slovakiska målvakten Maria Korenciova var chanslös på. 2-0.

Om det målet var snyggt kom vi sedan att få se något som på många sätt var synonymt med klass.

Filippa Angeldahls spelintelligens gjorde sig tydlig när hon svepte in bollen till Ilestedt, som fick revanschera sig från första halvlekens miss då hon skarvade in 3-0.

– Ett riktigt klassmål, säger SVT Sports kommentator Chris Härenstam.

Blågult kunde sedan spela av matchen och vinna komfortabelt.

Sverige, som just nu leder grupp A på 15 poäng, ställs mot Georgien i april i nästa kvalomgång.