F19 landslaget är klara för sommarens EM i Tjeckien. Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen: ”Damlandslaget får se upp”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som A-landslaget blev klart för VM-slutspel jublade F19-landslaget i Borås. För första gången på sju år har ett svenskt F19-landslag tagit sig till ett EM-slutspel.

Senast det hände fanns nuvarande landslagsstjärnor som Stina Blackstenius, Filippa Angeldal och Nathalie Björn i truppen.

– En sådan här erfarenhet hjälper spelarna att bli landslagsspelare, säger förbundskaptenen för F19-landslaget Caroline Sjöblom till SVT Sport. 

Tio av elva spelare i den starelva som i tisdags besegrade Danmark och kvalificerade sig till EM spelar till vardags i damallsvenskan. Det är en av nycklarna till framgången tror förbundskaptenen Caroline Sjöblom.

– Att de får kontinuerlig speltid på seniornivå är viktigt, säger hon.

Ändå instruerar hon sina spelare att tänka bort den damallsvenska spelstilen när landslaget samlas. Stabilitet och kontroll byts ut mot fart och teknik.

– I den internationella fotbollen går allt mycket fortare. Vi spelar en anfallsorienterad fotboll, bollen måste alltid gå framåt, säger hon.

En viktig erfarenhet

EM-slutspelet avgörs i Tjeckien med start efter midsommar. Sverige har kvalificerat sig tillsammans med nationer som England, Spanien, Tyskland och Frankrike. Sjöblom tror att erfarenheten av ett stort mästerskap blir det viktigaste för spelarna att ta med sig till framtiden snarare än att vinna medaljer.

2012 var Fridolina Rolfö, Amanda Ilestedt och Magdalena Eriksson bland de som spelade EM-slutspel.

– Jag vet att det har hjälpt dem mycket för att hamna där de är idag, säger Caroline Sjöblom.

En krydda i landslaget

Erfarenhet, mod och tempo är det som främst skiljer F19-spelarna från A-landslaget. Att de yngre spelarna har både bättre teknik och mer speed än sina äldre förebilder tycker Sjöblom är självklart.

– Damlandslaget får se upp. De här spelarna kan komma in som en krydda i landslaget framöver, säger hon.

Bättre utbildade fotbollsspelare och tydliga förebilder och mål tror förbundskaptenen är en av anledningarna till spelarnas tekniska utveckling.

En av de klarast lysande stjärnorna är 17-åriga Rosengårdsmittfältaren Bea Sprung, yngst i laget. Egentligen var hon kallad till F17-landslaget men valde EM-kval med spelarna som är två år äldre.

– Det var tur att hon valde oss. Hon är absolut tillräckligt bra. Hon både startade och gjorde mål, säger Caroline Sjöblom.

Truppen som kvalificerat Sverige till EM

Elvira Björklund, Djurgården

Serina Iddrisu Backmark, AIK

Evelina Duljan, Kristianstad

Linnea Folkow, Jitex (Elitettan)

Elma Junttila Nelhage, Häcken

Lisa Löwing, Häcken

Athinna Persson Lundgren, Rosengård

Sofia Reidy, Jitex (Elitettan)

Anna Sandberg, Örebro

Hanna Wijk, Häcken

Nesrin Akgün, Växjö (Elitettan)

Lisa Björk, Umeå

Sara Eriksson, Hammarby

Felicia Jastré Högberg, Jitex (Elitettan)

Emelia Pelgander, Örebro

Svea Rehnberg, Mallbacken (Elitettan)

Bea Sprung, Rosengård

Johanna Svedberg, Linköping

Ellen Wangerheim, Hammarby

Matilda Vinberg, Hammarby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.