Sverige klart för kvartsfinal i VM – efter straffrysare mot USA

Sverige är klart för kvartsfinal i VM.

Efter ett sanslöst straffdrama lyckades Blågult besegra USA på straffar.

– Det blev en väldigt lång väntan, säger Lina Hurtig om sitt avgörande.

Se galna avgörandet i spelaren ovan.

Efter 120 mållösa minuter lyckades Sverige till sist vinna mot USA efter en galen straffläggning.

Damlandslaget i fotboll

– Oj, oj, oj. Jag är så stolt över vår insats, säger Elin Rubensson till SVT Sport.

Det var annars en tuff match för Sveriges del. USA styrde det mesta av spelet och i den 27:e minuten tvingades Zecira Musovic till den första av många vassa räddningar.

Drygt fem minuter senare prickade Lindsey Horan ribban med en nick på hörna.

Ett tillbakapressat Sverige spelade upp sig under andra halvlek, men de hade fortsatt svårt att skapa några riktigt heta målchanser.

EFTERSNACK: Se analyser och intervjuer här:

Musovic storspelade

I den 85:e minuten fick inhoppande Sofia Jakobsson en bra möjlighet, när hon vek in från högerkanten och avlossade med vänsterfoten. Alyssa Naeher i USA-målet räddade dock avslutet.

Med bara någon minut kvar av ordinarie tid gjorde Zecira Musovic ännu en jätteräddning, när hon parerade Alex Morgans nick. Det tog matchen till förlängning.

Där var USA ytterst nära genom Lynn Williams – men precis som så många gånger tidigare i matchen var Musovic i vägen.

Stor förvirring efter avgörandet

Åttondelsfinalen kom att avgöras på straffar och där drog Sverige det längsta strået. Lina Hurtig satte den avgörande straffen, en straff som skapade stor förvirring då Alyssa Naeher trodde att hon räddat bollen.

Målkamera visade dock att bollen precis passerat mållinjen, vilket skickade Sverige vidare i mästerskapet.

– Min första reaktion var att den gick in. Sen kände jag ”oh shit, den kanske inte gick in”. Sen blev det en väldigt lång väntan och det var väldigt oklart innan domaren sa att det blev mål, säger Hurtig.

Vad hann du tänka?

– Jag hann tänka mycket. Som tur var gällde skottet för vinsten, det hade varit värre om vi kunde åka ut. Jag hatar straffläggningar, så det är framför allt en stor lättnad.

Härnäst väntar Japan i kvartsfinal för Sveriges del. Den matchen spelas 09:30, svensk tid, på fredag.

Se höjdpunkter från fotbolls-VM i SVT Play.

SE ÄVEN: Zecira Musovics storspelade: ”Räddar Sverige”