Varnar för England på fasta situationer

Uppdaterad
Publicerad

Tom Prahl är den spion som har fått uppdraget att scouta Sveriges kvartsfinalmotstånadare England och han har bra koll på vad Sverige måste se upp med.

– Deras offensiva fasta situationer har varit en framgångsfaktor för dem, säger Tom Prahl till SVT Sport.

Uppladdningen inför kvartsfinalen mot England har börjat och det svenska laget är på plats i Samara, där Sveriges fortsatta VM-öde kommer att avgöras.

Tom Prahl är den som är ansvarig för att scouta England och han har gått igenom ett gediget material för att kunna förbereda det svenska laget.

– Jag har sett sammandrag på deras VM-matcher och sett träningsmatcher innan VM. Jag var på plats och såg dem mot Colombia. Jag har väl hyfsad koll på dem tycker jag, säger han.

Mycket folk centralt

Prahl säger sig ha fått en ganska bra bild av hur England spelar och hur Sverige ska kunna såra det engelska försvaret.

– I grova drag spelar England ett 3-5-2 med tre resliga mittbackar och två wingbacks. Det är ett lag som är svårforcerat centralt och framför deras egen mål eftersom det är väldigt mycket folk där. De släpper in lite mål, de släppte in tre mål på tio kvalmatcher tror jag.

England är det enda av kvartsfinallagen som inte hållit nollan i VM hittills, men har samtidigt bara släppt in max ett mål per match.

Varnar för England på fasta situationer

Även offensivt har Prahl bra koll på hur England bygger upp spelet.

– De är offensivt metodiska. De vill komma in bakom motståndarnas mittfält via de offensiva mittfältarna Lingard och Alli, men också med Kane som kommer ner så det blir väldigt mycket folk plötsligt om de blir rättvända bakom vårt mittfält.

Dessutom skickar Prahl med ett varningens finger till Englands offensiva fasta situationer – sex av deras nio mål har kommit på fasta situationer.

– Deras offensiva fasta situationer har varit en framgångsfaktor för dem. De har inga speciella varianter, utan styrkorna är deras kraftfullhet och förmåga att komma först på bollen. De kan slå oss i duellspelet om de har en perfekt dag.

Se hela intervjun i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.