Foto: Bildbyrån

SvFF: ”Väldigt nöjda med utfallet”

Uppdaterad
Publicerad

Pawel Cibicki friades i tingsrätten – men döms nu i hovrätten.

Ett bra beslut, anser Svenska Fotbollförbundets jurist Christine Stridsberg.

– Vi är väldigt nöjda med det utfall som blivit, säger hon till SVT.

Svenska Fotbollförbundet valde i september att stänga av Pawel Cibicki från all svensk idrott i fyra år, innan fallet hade prövats rättsligt. Något 27-åringen var kritisk till.

I samband med hovrättens dom ger förbundet sin syn på beslutet.

Matchfixning

– Det beror på att idrotten har sitt eget reglemente vid sidan av allmän lagstiftning, det innebär att själva förseelserna man kan dömas för ser olika ut. Beviskraven kan också se olika ut. Då gjorde vår disciplinnämnd en prövning efter tingsrättsdomen där man tyckte att omständigheten och fallet var tillräckligt uträtt för att dömas där, säger Christine Stridsberg, som är jurist på Svenska Fotbollförbundet.

– Det är alltid en avvägning att vänta in slutliga domar från domstolsväsendet som kan ta några år, kontra att handlägga det här skyndsamt av respekt för alla inblandade.

”Lagt mycket resurser”

Christine Stridsberg är nöjd med hovrättens fällande dom.

– Det är ett fall som vi lagt mycket tid och energi på, detsamma har polis och åklagare gjort. Vi är naturligtvis väldigt nöjda med att det blir en fällande dom till slut. Vi har de senaste åren lagt mycket resurser på att stävja det och nu ser vi bra resultat av det. Men det förekommer alltjämt tyffär.

Stridsberg tycker att sådana typer av spel, liknande det som låg bakom Pawel Cibickis dom, kan locka till matchfixning.

– Det är någonting som vi har varit kritiska mot under en längre tid. Dels att man kan spela på väldigt låga serienivåer och även att man kunnat spela på gula kort, röda kort och hörnor. Saker som är väldigt lätta att manipulera sett till att manipulera ett helt matchresultat. Nu har spelinspektionen skärpt de reglerna efter mycket hårt arbete från vår sida.

– Nu är det svårare än vad det var vid de tillfällena. Det ser vi väldigt positivt på.

Men det går alltjämt att spela på svenska ligor från utländskt håll, Asien i synnerhet, vilket är ett stort problem, menar Stridsberg.

– Det är givetvis väldigt svårt för svensk lagstiftning och svenska myndigheter att komma åt det som sker i andra länder. Det är begränsat. Det krävs ett mycket större internationellt samarbete än vad som är fallet i dag. Men vi ser att de begränsningar som görs av svenska marknaden i dag försvårar, säger Christine Stridsberg till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet