Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

SvFF:s säkerhetschef tror på rekommendation mot Sverige-kläder: ”Vore väldigt konstigt annars”

Uppdaterad
Publicerad

I Belgien fanns inga rekommendationer om att inte ha svenska matchtröjor på sig. Men framöver ser SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman det som oundvikligt.

– Det vore förkastligt att inte gå ut med en rekommendation, säger han på en digital presskonferens.

Av de svenska medborgare som igår blev skjutna i terrordådet i Bryssel hade enligt Martin Fredman åtminstone en svensk matchtröja på sig.

Det gör att han nu ser en rekommendation om att inte bära blågula kläder på liknande resor som oundviklig.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

– Definitivt i närtid, tror jag det. Vi kommer att stötta ett sådant beslut. Det vore väldigt konstigt annars. Det är så att en gärningsman har siktat in sig på svenska medborgare så det vore förkastligt att inte gå ut med en rekommendation att vi ska undvika det när vi är ute på sådana här resor, säger Fredman.

Säkerhetschefen förklarar också varför det rådet inte fanns i Belgien.

– Det var en avvägning som gjordes kopplat till terrorattentatet i Frankrike och om det påverkade den nivå av hot som låg i Belgien. Det fick vi från belgiska myndigheter att det inte gjorde. Sedan har vi hänvisat till UD:s och ambassadernas hemsidor om vad som har gällt, säger han och fortsätter:

– Vi vill inte ha ett system där varje utlandsresa ligger på en väldigt hög nivå utifrån att det känns hängslen och livrem. Utan vi vill ha en seriös riskbedömning och i det här fallet tycker vi att vi hade gjort det så gott vi kan ihop med myndigheter.

”Just nu känner sig laget tryggt och matchen kommer att spelas”

Sveriges U21-herrar spelar bortamatch mot Georgien ikväll och där har man redan vidtagit åtgärder. Däremot är det oklart om och i sådana fall hur många svenska supportrar som finns där.

– De direktiv vi gav ner till företrädare för laget var att ställa lite högre krav mot myndigheter på plats kring boende, transporter och matcharrangemanget. Återkopplingen vi har fått är att vi har fått väldigt gott gehör. Man har lyssnat på den oro som finns.

– Det finns inget förändrat hot nere i Georgien, men självklart följer spelare och ledare det som har hänt. Just nu känner sig laget tryggt med de åtgärderna och matchen kommer att spelas.

Hör svenske supportern Martin från pressrummet: ”Absurt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Marcus Östling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Mer i ämnet