SVT-experten: ”Mina farhågor besannades”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expert Johanna Frändén lever och verkar som fotbollsexpert i Frankrike. Skandalscenerna som utspelade sig på Stade Velodrome i går kom inte som en överraskning för henne – men smärtar likväl. ”Vi som jobbar med fotboll, varför ska vi hålla på? Varför ska vi bry oss? När det här blir resultatet”, säger Frändén.

Säkerhetsaspekten kring årets EM har varit av högsta prioritet. Rapporter om hur den franska polisen förstärkts, utbildats och utrustats har stärkt sig veckor bakåt. Ändå är det den bristande säkerheten som nu toppas av alla medier.

– Det är ett jättefiasko för alla. Och mer än allt annat ett underkännande av fransk polis. Styrkan som ska vara jättehög och föreberedelserna utförlig med tanke på det terrorhot som finns. Och nu sattes det på prov, och höll inte, säger Johanna Frändén.

Fotbolls-EM

Polisen borde ha planerat för just den här högriskmatchen, anser Frändén.

– Dålig avsparkstid för en match mellan länder med supportrar som är beryktade att vara ganska stökiga. Det har ju varit stökigt dagarna innan.

Utveckla vad du menar med dålig avsparkstid?

– Enkel matematik, ju tidigare matchen spelas – ju mindre tid att dricka alkohol och bli full.

Hur påverkas fotbollen av det här?

Det ger fotbollen en dålig image, så enkelt är det ju. Men rimligt är det att tro att det blir en läxa, främst för säkerhetspersonal. Här i Frankrike frågar sig människor om man lagt för mycket resurser på att förhindra terrorangrepp, och helt missat huliganism. Men det är omöjligt att veta, säger Frändén.

”Ingen mysig arena”

Känner du dig trygg?

Just den här arenan i Marseille, jag vill inte säga att den är obehaglig, men det finns en viss spänning i och runt omkring vid landskamper och när klubblaget Marseille spelar. Det är inte någon mysig stämning vid arenan.

Det som inträffade i går var en en kombination av olika faktorer som hade kunnat förhindrats – eller i alla fall minskat volymen på sammandrabbningen – genom ett bättre planeringsarbete, tror Frändén.

– Den avsparkstiden, de två supportergrupperna och det faktum att Marseille är faktiskt en av Europas farligaste städer, får man ändå säga, är en ganska dålig kombination.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet