Fixstjärnan Morgan i SVT-reportage: ”Trött på snacket ibland”

Publicerad

När Alex Morgan snörar på sig skorna gör hon det inte bara för sin egen karriär – hon gör det också som förebild för flickor världen över.
I ett exklusivt möte berättar damfotbollens affischnamn om kampen mot kränkningar som ”spela som en tjej”, stämningen av sitt eget förbund, fotbollens mäktigaste organ Fifa och vikten av stöd från de manliga kollegorna.
– Om inte folk som har en plattform höjer sin röst i dessa frågor kommer ingen förändring ske, säger Alex Morgan till SVT Sport.

Gång efter annan har hon engagerat sig i olika jämställdhetsprojekt och använt sin flera miljoner stora supporterskara för att förändra. Ett exempel är #LikeAGirl – en kampanj i sociala medier som handlade om att bryta stereotyper.

– När jag var yngre sa folk ”du springer som en tjej” eller ”du gör det där som en tjej” och det hade, du vet, den här negativa klangen, säger hon och fortsätter:

– Vi ville förändra det och jag tror du måste göra folk medvetna. Medvetenhet är nyckeln och jag tror sociala medier ger dig plattform att göra folk medvetna.

Tycker du att kända herrspelare borde vara mer stöttande?

– Definitivt. Herrspelarnas stöd är nödvändigt för oss. Vi har fått stöd bit för bit, men jag hoppas det sprider sig som eld när det väl tar fart. I nuläget kan det vara svårt för en eller två spelare att kliva fram, men när alla kliver fram vill man inte vara den som står kvar, säger Morgan till SVT Sport.

Snabbfrågor på tid: Vilken Instagram-följare är Alex Morgan mest stolt över?

Fifas ökade prispengar: ”Kommer inte få applåder”

Det internationella fotbollsförbundet Fifa fördubblade nylingen damernas ersättning till VM – men ökade herrarnas ännu mer och gapet är därmed större.

– De förstår inte hur långt efter vi ligger. Beslutet kommer inte tas emot med applåder, säger Morgan.

Är det svårt att kritisera dem eftersom Fifa är en mansdominerad värld och ni är del av den?

–  Det är svårt att kritisera för du känner att du klagar hela tiden. Du vet, du känner att det inte är som det ska så du vill höja medvetenheten kring det. Men ja – ibland är jag trött på snacket och vill bara se förändring, säger hon och fortsätter:

– Sen inser jag att för 20 år sedan pratade de om samma frågor i det här laget och förändring sker långsamt.

Se reportaget i spelaren ovan.

Visste du att Alex Morgan…

Visa

… är världens mest följda damfotbollsspelare i sociala medier. På Instagram följs hon exempelvis av 5,4 miljoner. För att sätta det i perspektiv har den svenska herrtruppen till sommarens VM 2,5 miljoner följare – tillsammans.

…var med i Maroon 5:s musikvideo ”Girls like you” tillsammans med andra kvinnor som ansågs ha förändrat världen. Bland övriga märks programledaren Ellen DeGeneres, artisten Jennifer Lopez, gymnasten Alexandra Raisman, med flera. 

… var en av de första kvinnorna på tv-spelet Fifas omslag. Hon prydde Fifa 16 tillsammans med den manliga fotbollsspelare hon håller högst – argentinaren Leo Messi. På Fifa 19 pryder hon återigen omslaget.

… gjorde 18 mål under 2018. Det var överlägset flest hos den regerande världsmästaren USA. Den som gjorde näst flest gjorde sju. VM-favoriten USA spelade 20 matcher – vann 18 och två oavgjorda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer