Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Madelen Janogy prata om framtiden: ”Ska kännas rätt” (från 30 november) Foto: Bildbyrån

SVT Sport erfar: Madelen Janogy till Fiorentina

Uppdaterad
Publicerad

Madelen Janogy hade en huvudroll i Hammarbys resa mot SM-guldet. Nu väljer hon att lämna allsvenskan för italienska serie A och Fiorentina, det erfar SVT Sport.

Madelen Janogys första, och fram till nu enda, utlandskontrakt var med Wolfsburg. Men efter bara några månader i Tyskland tog Janogy en paus från fotbollen och bröt kontraktet med den tyska storklubben sommaren 2020, på grund av sömnproblem.

Efter en stark comeback, både med klubblaget och landslaget, beskrev hon på årets första landslagsläger, i Portugal i januari, hur mycket hon åter njuter av fotbollen och hur förväntansfull hon var inför det nya året. Och den 28-åriga stekheta anfallaren har nu haft flera anbud att ta ställning till. Både om hon skulle stanna i svenska mästarlaget, med kvalspel till Champions League, eller för andra gången ta steget utomlands, till en europeisk toppklubb.

– Jag kommer inte flytta bara för att flytta utan det ska kännas rätt, sa Janogy till SVT Sport i Luzern, Schweiz under årets sista landslagssamling. Nu har hon alltså, enligt vad SVT Sport erfar, bestämt sig för att det blir en flytt till Florens. Och hon väntas presenteras av tabelltrean i Serie A, Fiorentina, efter nyår.

Madelen Janogy har två SM-guld, med Piteå 2018 och med Hammarby 2023. Med landslaget tog hon VM-brons 2019 och 2023, och OS-silver 2021. I Fiorentina blir hon klubbkompis med två andra svenskor, Pauline Hammarlund och Karin Lundin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madelen Janogys nervösa väntan när Hammarby vann SM-guld: ”Mådde illa” Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.