Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Sport prisat internationellt för dokumentären ”Kvarnbyfallet”. På bild: Reporter Daniel Grefve Foto: SVT

SVT Sport prisat internationellt för dokumentären Kvarnbyfallet

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports dokumentärserie ”Kvarnbyfallet” har uppmärksammats internationellt.

Dokumentären tog hem priset ”Best investigating reporting” under internationella Sportjournalistförbundet gala i Seoul.

– Det känns extra bra att vi får det här priset för ett arbete om matchfixning, säger SVT Sports reporter Daniel Grefve.

Fotbollslaget Kvarnby IK värvade 2019 en målvakt som skulle bli en ”pappa” i laget. Men säsongen blev en mardröm för den anrika klubben. Laget radade upp storförluster, och målvakten blev huvudperson i en matchfixningsutredning – som slutade i en historisk rättegång.

Dokumentären om fallet, som gjordes av bland andra reporter Daniel Grefve, redaktör Johanna Rudbäck, fotograf Kalle Segerbäck,och redigerare Pelle Wittheden, har nu prisats på internationella Sportjournalistförbundet, AIPS, årliga gala.

– Jag är så klart oerhört glad och stolt. Och det känns extra bra att vi får det här priset för ett arbete om matchfixning, som är ett av de absolut största hoten mot idrotten. Det är väldigt mycket mer vanligt förekommande än vad vi tror, och behöver uppmärksammas och granskas mer, säger Daniel Grefve.

Totalt fick AIPS in 1830 nomineringar från 138 länder i de olika kategorierna. ”Kvarnbyfallet” prisades i kategorin ”Best investigating reporting”, där både bidrag från såväl tv, skrift och ljud var nominerade.

Se ”Kvarnbyfallet” här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.