Foto: Bildbyrån

”Ur ett geografiskt perspektiv är konstgräs det bästa som hänt svensk fotboll”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Markus Rosenberg frågar: Ska vi inte ta och begrava konstgräset för gott?

Och ni svarar: Vi har tröttnat på debatten – ge oss något nytt.

Men nu är kontexten ny och anledningen stavas tv-pengar.

Den här gången är det faktiskt dags för en slutdebatt.

Diljen Otlu

Reporter

När Sebastian Larsson kom hem i fjol pillade han lite på plåstret men så lätt går inte den här tioåriga skorpan upp. Det är först i år som det börjat hetta till. Andreas Granqvist skrapade lite på såret. Henok Goitom likaså. Larsson igen under försäsongen. AIK-tränaren Rikard Norling för en kvart sen. Sen fick Markus Rosenberg nog och drog upp hela såret i helgen: Låt det blöda ordentligt. Låt oss hitta en permanent lösning nu när det finns bättre verktyg.

Skottsalvorna duggar tätt när Rosenberg skjuter av mot konstgräset. Det är ett skämt. Två olika sporter. Hämmar svensk fotboll. Och om han hade varit sportchef i Europa skulle han inte titta på en spelare på konstgräs.

Det är en hel del argument som ur prestationssynpunkt är svåra att säga emot. Det är en annan typ av spel, det blir färre dueller och skaderisken ökar. Men det ska såklart ställas mot priset och om någon är beredd att betala. Konstgräs är en ekonomisk lösning i ett geografiskt utsatt fotbollsområde. Det går inte att säga ”om Holland kan förbjuda konstgräs så kan vi”. De utbreder sig inte nedifrån och upp i en del av världen med ett annat klimat.

Skapar förutsättningar

Ur ett geografiskt perspektiv är konstgräs det bästa som hänt svensk fotboll. I dag finns en möjlighet för unga spelare att både utveckla och visa upp sin speluppfattning, teknik och förståelse för fotboll på ett sätt som inte alls gick förr. Det är ingen vågad gissning att Alexander Isak hade en majoritet konstgrästimmar i sig innan han slog igenom. Victor Lindelöf, Sveriges främste fotbollsspelare, hade säkert något liknande innan han drog till Portugal. Han blev i varje fall värvad på konstgräsmässiga grunder. Där hade Benfica missat något om Rosenberg varit sportchef.

Att vi numera fostrar spelare som sätter en stolthet i att vara konstruktiva är en hel serie av händelser men konstgräs är tveklöst ett av elementen som gav dem möjlighet att spela den fotbollen de gör och följaktligen bli så framgångsrika som de blev. Backar vi ett par generationer är ”vi ska inte tro att vi är några spanjorer som kan passa runt” en betydligt vanligare åsikt som tack och lov inte är lika dominerande i dag.

Spelplanen är ny från nästa år

Men nu finns det en anledning till att faktiskt diskutera det här en gång för alla. Spelplanen är ju ny från nästa år. Någon har slängt in dubbla pengar som alla runt bordet ska dela på. Om det ett vanligt år är en vinnare är det 16 SM-guld som ska delas ut i år – ett till varje lag som får vara med och dela på den stora kakan nästa år. Över en halv miljard ska delas ut. Så vad gör man med pengarna?

Historiken visar att det mesta går till spelarlöner och agenter – redan innan avtalet träder i kraft och så vill klubbarna inte ha det. Här finns med andra ord en pott pengar att låsa om för förslagen i ”bra för svensk fotboll”-centrifugen är tillräckligt övertygande.

Lösningen på det här problemet heter hybridgräs. Upplevelsen är som gräs, men det är tillräckligt artificiellt för att överleva i Sverige. I dag spelar 10 av 16 lag i allsvenskan på konstgräs och de behöver övertalas. Det handlar om pengar och sker det inte när det nya penningstinna tv-avtalet träder i kraft kommer det aldrig att ske.

Slutdebatten är här – oavsett utgång ska det bli skönt att den snart är över.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.