Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Sport har träffat superstjärnan Kylian Mbappés ungdomstränare Antonio Riccardi i Paris. Foto: SVT

Mbappés ungdomstränare: Rena monstret på plan som 10-åring

Uppdaterad
Publicerad

Franske superstjärnan Kylian Mbappé polariserar fotbollssupportrar i Paris. Men i Bondy, en dryg mil utanför huvudstadens centrala delar är han alltjämt den stora hjälten.

– När vi messar varandra är det som förut. Han är samma kille, säger ungdomstränaren Antonio Riccardi till SVT Sport. 

33-åriga Riccardi är något av en eldsjäl i kommunen och den som numera ansvarar för Kylian Mbappés moderklubb AS Bondy. Under sju år var han tränare för Mbappé.

– När han var tio, elva år kunde man se att han var rena monstret på planen. Under övningarna kunde man se att han var annorlunda, något utöver det vanliga, säger han när SVT Sport besöker platsen där världsstjärnan tog sina första steg på en fotbollsplan.

Pappa Mbappé som mentor

Riccardi hade i sin tur Kylians pappa Wilfred som tränare och mentor i flera år.

– Jag ville följa i hans fotspår och hjälpa ungdomarna. Jag frågade om jag fick träna med honom och han sa ja. Det var så jag började med att träna sexåringarna.

Vad betydde han för dig?

– Han var som en far för mig. Han betydde väldigt mycket. Han är en fantastisk människa och en fantastisk tränare, jag ville bli som honom.

Bondy är inte ett av storstadsregionens mest socialt utsatta områden. Men det är fortfarande stor skillnad på att växa upp där och i de finare delarna av staden.

– De har inte samma möjligheter som ungdomarna som bor i Paris. Med de fina anläggningarna som finns där. De måste vara tuffare och modigare och lära sig hantera sådana svårigheter.

Polariserar fansen

Kylian Mbappé har under året som gått polariserat PSG-fansen. Innan sommaren skrev han på ett nytt långtidskontrakt efter att länge ha varit nära en flytt till Real Madrid. Trots det ska han under hösten ha uttryckt missnöje och sägs vilja flytta redan i vinter.

I Bondy är hans plats i klubbens historia alltjämt ohotad.

Hur ofta pratar ni?

– Inte så ofta nuförtiden. För några år sen när han inte var en internationell stjärna var det lättare. Nu vill jag låta honom ta det lugnt och göra det han ska. Men när vi messar varandra är det som förut. Han är samma kille, säger Antonio Riccardi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.