Foto: Bildbyrån

SVT visar alla Sveriges matcher från fotbolls-VM 1994

Uppdaterad
Publicerad

Här kommer en glad nyhet för alla fotbollsälskare.

Under tre helger kommer SVT att visa alla Sveriges matcher, i sin helhet, från VM i USA 1994.

– Vi hoppas att en ny generation för första gången tar chansen att uppleva magisk idrottshistoria, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Det har gjorts krönikor, dokumentärer och skrivits böcker om de svenska bronshjältarna, men hur många har sett eller kommer ihåg matcherna i sin helhet?

Hur såg egentligen spelet ut i den knackiga premiären mot Kamerun? Och hur illa ute var vi i förlängningen mot Rumänien?

SVT Sport

Nu tar SVT ett grepp kring VM-sommaren 1994 och visar alla Sveriges matcher i sin helhet.

– En sak är säker, vi som upplevde den mytomspunna VM-sommaren 1994 har aldrig glömt den. Ravellis avgörande räddning och Kennet Anderssons målgester är två av många höjdpunkter som etsat sig fast. Nu gör vi en tidsresa på över 25 år och hoppas att många som förtrollades då vill njuta av VM igen, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Studiosamtal kring matcherna

SVT kommer att visa Sveriges VM-matcher och bjuder också på 15 minuters studiosamtal inför varje match, samtal i pausen mellan halvlekarna, samt 15 minuters eftersnack.

I studion finns Mats Nyström och Jane Björck tillsammans med SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog. Ett antal gäster från landslaget 1994 bjuds in via videosamtal till varje match.

Mats Nyström och Jane Björck under VM-sändningarna 1994. Foto: SVT

”Var inte mogen för uppdraget”

Nyström och Björck var programledare tillsammans även när det begav sig 1994.

– Jag hade knappt kört ett Sportnytt innan det där så jag var egentligen inte mogen för det uppdraget. Det är först långt senare som jag har förstått hur stort det var, säger Mats Nyström och fortsätter:

– Det ska bli kul att se alla matcher igen och fundera kring Sveriges prestation, till exempel att jämföra tempot då mot i dag.

Jane Björck:

– Det är båda överraskande och häftigt att få chansen att återuppleva det här så speciella mästerskapet. Det var fantastiskt att från första avspark till sista slutsignal få följa denna historiska svenska fotbollsresa.

HÄR ÄR ALLA KOMMANDE SÄNDNINGAR

Lördag 2 maj: Sverige-Rumänien (kvartsfinal) 14.45-17.50 SVT1

Söndag 3 maj: Sverige-Brasilien (semifinal) 13.35-15.45 SVT1

Söndag 3 maj: Sverige-Bulgarien (bronsmatch) 15.45-17.55 SVT1

Fotnot: På grund av rättighetsskäl kommer matcherna att finnas i SVT Play från kl 02.00 samma morgon som de sänds i SVT1 och 48 timmar framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet