Thomas Bodström får toppjobb i Fifa

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare justitieministern, fotbollsspelaren och advokaten Thomas Bodström är ny ordförande i Fifa:s överklagningsnämnd.

– Det är tredje gången i mitt liv som jag får ett erbjudande jag inte kan säga nej till: Att spela i Allsvenskan, att bli justitieminister och nu det här, säger Bodström till SvFF.

Under Fifa-kongressens andra dag presenterades svensken som ny ordförande i ”Appeal committee”, instansen där fotbollens ”målsägare” kan överklaga olika beslut.

– Vi är motsvarande hovrätt om man pratar rättsspråk. Det är ett perfekt uppdrag för mig, fotboll och juridik i ett och samma paket. Jag har jobbat med juridik i 25 år, allra mest som advokat förstås, men nu får jag en delvis ny roll eftersom vi är en dömande instans, säger han.

”Ministerns son” i AIK

Thomas Bodström spelade 48 allsvenska matcher som högerback i AIK åren 1987-1989. När han gjorde debut gjorde han det som ”ministerns son”. Hans pappa Lennart Bodström var vid tillfället utbildningsminister i . Thomas gick senare i sin pappas spår och var åren 2000-2006 justitieminister i Socialdemokraternas regering. Han har både innan och efter de politiska uppdragen arbetat som advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.