Thomas Nordahl betonar Maradonas betydelse för folket i Neapel på 80-talet. Foto: Bildbyrån

Thomas Nordahl: ”Maradona betydde mycket för folket i Neapel”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom beskedet att en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna, Diego Maradona, avlidit endast 60 år gammal.

Italienexperten Thomas Nordahl, 74 år, berättar att Maradona gav folket i Neapel hopp under sin storhetstid på 80-talet.

– Han gav dem glädje, show på fotbollsplanen och han gav dem hopp, säger Nordahl till SVT Sport.

Italienexperten Thomas Nordahl, växte till stor del upp i Italien där hans pappa Gunnar Nordahl var proffs i Milan och Roma. När SVT Sport når Nordahl sitter han och zappar bland italienska medier över beskedet att Diego Maradona avlidit endast 60 år gammal på onsdagen. 

På tv:n ser han hur gamla lagkamrater gråter, han ser att spanska kvarteren är klädda i Napolis färger och att de totalt struntar i utegångsförbudet som råder på grund av coronapandemin. Nordahl fortsätter att berätta att Maradona betydde oerhört mycket för folket i Neapel.

”Han gav folket i Neapel hopp”

– Han hade sin storhetsperiod under 80-talet med sju säsonger i Napoli. Under den tiden hade Italien en svår tid med ekonomin och med jobb. Men Maradona gav dem glädje, show på fotbollsplanen och han gav dem hopp. Där betydde han oerhört mycket för deras självkänsla, för folket i Neapel var lite sedda över axeln av övriga Italien, säger Nordahl och fortsätter:

– Det här beskedet är tråkigt naturligtvis. Men han har ju varit dålig, han har genomgått både hjärt-och hjärnoperationer. Det är alltid oväntat när någon dör men han har ju varit krasslig. Det är mycket tråkigt, hela fotbollsvärlden gråter.

”Jag har hälsat på honom”

Nordahl berättar att han hälsat på Diego Maradona några gånger på 80-talet.

– Jag kan inte säga att det var något längre möte. Jag var med Milan på någon bortamatch, som gäst där de presenterade mig som ”pappas pojke” (till Gunnar Nordahl), och jag hälsade bara på honom. Jag sa: lycka till honom och frågade vad han trodde om matchen.

– Så jag kan inte säga att jag kände honom.

Vilket är ditt bästa fotbollsminne med Maradona?

– Alla talar ju om målet mot England under VM när Argentina vann VM-trofén 1986. Men jag såg en match i Italien när han slog en fantastisk frispark, han slog frisparken under muren. Det hade nästan aldrig förekommit att någon hade försökt med det tidigare.

ARKIV: Se mästerliga målet mot England 1986

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maradona dribblade bort halva engelska landslaget från egen planhalva och satte ett historiskt mål. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer