Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén och Thomas Wernerson Foto: TT Nyhetsbyrån

”Kallades fader Gunnar”

Uppdaterad
Publicerad

IFK Göteborgs legendariske ordförande, Gunnar Larsson, har gått bort efter att ha drabbats av covid-19.

Torbjörn Nilsson var en av storspelarna i Blåvitt under Gunnar Larssons 19-åriga tid i klubben.

– Han kallades fader Gunnar och var IFK Göteborg personifierat, säger Nilsson till SVT Sport.

Gunnar Larsson var med och förvandlade IFK Göteborg till en stormakt inom fotbollen på 1980-talet. Bland annat ledde han klubben till två Uefacupsguld.

Torbjörn Nilsson tillhörde IFK Göteborg under flera sejourer den här tiden. Han hade i dag fortfarande en relation till Gunnar Larsson, som dog under måndagen efter att ha smittats av covid-19.

– Jag visste inte ens att han hade hamnat på sjukhus för det här. Det gick så snabbt. Det var så konstigt för jag pratade med honom på hans 80-årsdag för några veckor sedan och han var så glad för att det var så många spelare som hade gratulerat honom, säger Nilsson.

Gunnar Larsson var inte bara en framgångsrik ordförande i Blåvitt. Han var även, bland annat, ordförande i Riksidrottsförbundet i fyra år.

– Han var politiker och jurist, så han var väldigt slipad. Och det säger jag inte i negativa ordalag. Han var stark och upplevdes aldrig som att han sattes på det hala. Många år efter att Gunnar slutat och det blev problem i föreningen så gick man till honom. Han hade kunskap om det mesta och kändes som en gudfar i positiv bemärkelse.

KLIPP: ”Som att en familjemedlem har gått bort”

Thomas Wernerson var både spelare och klubbdirektör under åren som Gunnar Larsson var ordförande.

– För mig är det som att en familjemedlem går bort. Han var där under alla mina år, sju som spelare och tio år som klubbdirektör. Jag kan på en hand räkna de dagarna vi inte pratade under alla de åren, säger Wernerson.

Glenn Hysén spelade nästan fem år med Gunnar Larsson som ordförande.

– Gunnar var jättebra att ha att göra med. Han var trevlig och ödmjuk. Han var ändå ordförande och hade en viktig politisk roll. Men han var helt jordnära och hade alltid glimten i ögat. Han höll på med vidriga beslut och hanterade stora pengar, men det ar alltid med glimten i ögat, säger Hysén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.