”Tror på en president från Afrika eller Asien”

Uppdaterad
Publicerad

Lennart Johansson hoppas precis som Svenska fotbollförbundet att Fifa väljer holländaren Michael van Praag som ny president.

– Det är en kunnig och mycket kompetent ledare, han skulle vara rätt man att städa upp i den här röran, säger Johansson till SVT Sport.

Den förre Uefa-presidenten Johansson som själv blev bortmanövrerad från chansen att bli Fifa-president 1998 då han föll i omröstning mot just Sepp Blatter, anser att Blatters ordförandeskap har förstört för en lång tid framöver.

– Han har ju tagit alla beslut på eget bevåg utan att lyssna på någon annan. En inställning där ”ni har fel och jag har rätt”. Han är skicklig och smart, men det är svårt att vara smart och ärlig samtidigt, säger Johansson om Blatter.

Nu hoppas Johansson på en nystart för Fifa och vill se antingen van Praag eller fotbollslegendaren Luis Figo som president:

– Jag gillar Figo, han är en smart kille – precis som han var på fotbollsplanen. Sedan har han förvisso inte någon erfarenhet av den här typen av jobb, men det hade inte Michel Platini heller innan han blev Uefa-president, säger Johansson.

Även om han hoppas på ”sina” namn så tror Johansson att näste Fifa-president kommer komma från Afrika eller Asien:

– Det är två stora kontinenter på frammarsch inom fotbollen och det är det mest logiska. Det kommer i alla fall inte komma från Sydamerika som i samband med den här skandalen har fått sitt anseende alldeles för nedsmutsat, fastslår han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.