Madelen Janogy är tillbaka i landslaget. Foto: Bildbyrån

Madelen Janogy tillbaka i landslaget – efter ett år

Uppdaterad
Publicerad

Madelen Janogy gör comeback i landslaget.

Hammarbyspelaren har inte spelat i landslaget sedan Algarve Cup i mars 2020.

– Jag är otroligt stolt över att få representera Sverige. Äntligen är jag tillbaka, säger Janogy till SVT Sport.

Två landskamper väntar de svenska fotbollsdamerna. Den 10 april väntar ett spännande möte med giganten USA hemma på Friends Arena, en match du ser i SVT. Den 13 april möter man Polen på bortaplan.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson har nu presenterat den 25 spelare stora truppen och han meddelade att Madelen Janogy, som gått igen en tuff tid med bland annat sömnsvårigheter och psykisk ohälsa, är tillbaka i landslaget.

Damlandslaget i fotboll

–  Hon överraskade kanske lite med att ta en plats i VM, alla kommer väl ihåg när hon kom in mot Chile och var upphovet till att vi tog den segern, hon har spetskvaliteter som är intressanta, säger Peter Gerhardsson till SVT Sport och fortsätter:

– Hon börjar komma tillbaka dit och det ska bli intressant att se på den här samlingen hur långt hon kommit efter ett år borta från landslaget.

Tog paus från fotbollen

Janogy tog en paus från fotbollen förra våren. Hon bröt sitt kontrakt med tyska Wolfsburg och flyttade hem till Sverige. I augusti gjorde hon comeback i damallsvenskan med Piteå men inför denna säsong gick hon till Hammarby.

– Det känns som jag har kommit in i det väldigt bra, de har ett spelsätt som jag tycker passar mig. Jag känner mig i bra form både fysiskt och mentalt, säger Janogy till SVT Sport.

I truppen var det många bekanta namn. Men både Nathalie Björn (skadad) och Anna Anvegård saknades.

– När det gäller Anna har det varit väldigt lite speltid den här våren. Jag hoppas att hon får speltid och kommer tillbaka, säger Gerhardsson på pressträffen i samband med trupputtagningen.

Hela truppen

Målvakter: Hedvig Lindahl, Jennifer Falk, Zecira Musovic. 

Backar: Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, Nilla Fischer, Emma Kullberg, Josefine Rybrink, Jonna Andersson, Hanna Glas, Jessica Wik.

Mittfältare/anfallare: Caroline Seger, Filippa Curmark, Hanna Bennison, Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson, Lina Hurtig, Olivia Schough, Fridolina Rolfö, Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius, Rebecka Blomqvist, Madelen Janogy. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet