Rättegången mot Messi 2016 väckte enorm uppmärksamhet. Foto: TT

Turbulensen vid skattebrottet: Messi övervägde lämna Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Superstjärnan Leo Messo övervägde att lämna FC Barcelona i samband med att han undersöktes för skattebrott 2013.
– Jag blev väldigt illa behandlad, säger Messi.

Messi berättade om sina känslor för den Barcelonabaserade radiostationen RAC1 under onsdagen, uppger Reuters.

Argentinaren har spelat för klubben sedan han var 13 år och är klubbens meste målgörare genom tiderna. Han utreddes för skattebrott genomförda 2007-2009 tillsammans med sin pappa Jorge Horacio där drygt 40 miljoner kronor ska ha undanhållits.

Messi fick för tre år sedan 21 månaders villkorlig dom och böter på drygt 20 miljoner kronor. Processen höll på ända till 2017 då Messi betalade fem miljoner kronor för att slippa fängelse.

– Om jag ska vara helt ärlig så funderade jag vid den tidpunkten på att lämna klubben. Det berodde inte på Barcelona utan att jag ville lämna Spanien. Jag kände mig så illa behandlad att jag inte ville stanna här längre, säger Messi.

Skattemyndigheterna vill statuera exempel

Messi var villig att söka sig en ny klubb.

– Jag hade en öppen attityd till många klubbar men fick inget officiellt erbjudande eftersom alla visste att jag egentligen ville stanna. Den här affären gick långt utanför mina känslor för Barca, säger Messi.

Messi anser att han blev ett lovligt byte för skattemyndigheterna eftersom Spanien befann sig i en ekonomisk kris. Flera fotbollsspelare undersöktes på den tiden. Såväl Cristiano Ronaldo som José Mourinho hamnade på de anklagades bänk och lämnade sedan landet.

– Jag var den första och det var därför de var så hårda mot mig. De statuerade ett exempel och visade att det skulle bli så här för alla. Det var tufft på grund av allt som hände vid den tiden, säger Messi som haft skadeproblem i säsongsupptakten men nu är i gång igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer