EM-kvalmatchen i Sofia i måndags bröts två gånger efter rasism på läktaren. Foto: Bildbyrån.

Två års avstängning för rasismen i Bulgarien

Publicerad

Fyra bulgariska supportrar straffas med böter och två års avstängning från fotbollsevenemang efter måndagens EM-kvalmatch mellan Bulgarien och England. Det skriver brittiska BBC.

EM-kvalmötet avbröts vid två tillfällen på grund av att delar av den bulgariska publiken riktade rasistiska tillmälen mot engelska spelare, dessutom var det flera åskådare som gjorde apljud och nazisthälsningar.

De fyra åskådarna som fälls tvingas böta 1 000 bulgariska lev (motsvarande drygt 5 500 kronor).

”De måste sparkas ut från arenorna”

Det internationella fotbollsförbundets ordförande Gianni Infantino säger i ett uttalande att det är dags att ta krafttag mot rasism, identifiera och på livstid stänga av de som gör sig skyldiga till sådant beteende.

– De måste bli tagna, sparkas ut från arenorna och efter det inte tillåtas att komma tillbaka till fotbollsarenor igen. Rättsprocesser borde inledas mot dem, säger Fifa-ordföranden enligt AFP.

– Det är ett brott och att utsätta någon för rasism borde betraktas som det i alla världens länder.

Fram till i onsdags hade totalt sju personer gripits efter måndagens rasistskandal i Sofia. Ytterligare åtta var identifierade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer