Ji So-Yun avgjorde finalen för Chelsea. Foto: TT Nyhetsbyrån

Två svenskor historiska FA-cupmästare

Uppdaterad
Publicerad

I dag spelades för första gången damernas FA-cupfinal på Wembley.

Då passade Chelsea på att skriva historia.

Svensklaget tog hem lagets första stora titel någonsin.

”Det känns ärofyllt”, säger Hedvig Lindahl.

I dag skrev Hedvig Lindahl och Marija Banusic historia. Chelsea tog nämligen hem sin första stora titel någonsin, då de vann FA-cupfinalen på Wembley – den första damfinalen som spelades där.   

– Det var kul när vi gick ut i spelargången och speakern sa att det är historia, det är första damcupfinalen på Wembley. Och inför 30 000... Det är en jättebra publiksiffra! Det känns ärofyllt att fått vara med om att ha gjort något historiskt, säger Lindahl.

Vann med 1–0

Hela 30 701 åskådare såg matchen.     

Chelsea vann matchen med 1–0, efter att sydkoreanskan Ji So-Yun gjort matchens enda mål åtta minuter före halvtid.   

– Det var ganska lugnt på den ändan där jag stod. Vi gjorde ett bra väldigt bra jobb defensivt på hela banan. Så mycket av deras chanser stannade i backlinjen. Så för egen del var det väldigt lugnt faktiskt, säger Lindahl, och fortsätter:

– Jag är faktiskt lite förvånad över att Notts County inte hade mer att komma med, för när vi möttes i ligan var det otroligt tufft, det bara ven i vår box. Men det var inte alls samma upplevelse den här gången.

”Känns väldigt stort”

Motståndarna i Notts County hade en farlig hörna i den andra halvleken, men de lyckades alltså aldrig få bollen förbi Hedvig Lindahl i Chelsea-målet, som därmed får vara med och fira klubbens första titel någonsin.

– Det känns väldigt stort, när man vet vad den här klubben har gjort för det här damlaget, och man vet hur många människor som har kämpat, och hur nära de var att ta titeln förra året men inte riktigt lyckades, säger hon, och fortsätter:

– Jag tycker att det är kul att jag har kommit in i ett läge där den första titeln ännu inte var bärgad, utan har fått vara med om det nu. Så förhoppningsvis leder det här till ännu mer för klubben, att man ser damerna i ett nytt ljus och satsar ännu mer.

Kan ta dubbla titlar

Den andra svenskan, Marija Banusic, fick sitta på bänken hela matchen. 

Därmed har Chelsea chansen att ta dubbla titlar på Wembley den här helgen. I morgon spelar nämligen klubbens herrlag Community Shield, där de i kraft av ligamästare får möta FA-cup-vinnarna från Arsenal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.